ACTE A MÀLAGA

Casado: "La Hispanitat és l'etapa més brillant de la història de l'home"

El líder del PP recorre a la Conquesta d'Amèrica per reforçar el seu discurs patriòtic

¿Quin altre país pot dir que un nou món va ser descobert per ells?, diu

casado / periodico

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

El líder del PP, Pablo Casado, ha aprofitat aquest diumenge un acte a Màlaga per presumir d’història mil·lenària de “la nació més antiga d’Europa” en motiu de la celebració del 12 d’octubre. “La Hispanitat és l’etapa més brillant de la història de l’home juntament amb l’Imperi Romà”, ha dit en la seva intervenció, justificant-lo en què “¿quin altre país pot dir que un nou món va ser descobert per ells?”.

Casado ha destacat el valor d’iniciar la precampanya de les eleccions andaluses, previstes per al 2 de desembre, coincidint amb el Dia de la Hispanitat en un moment en què precisament “està en perill la unitat de la nació”, al·ludint al debat sobiranista català. Així, ha celebrat la Hispanitat com la “fita més important” de la humanitat i la seva etapa més brillant, “només comparable amb la romanització”. “¿Per què? Perquè mai abans l’home havia aconseguit traslladar la cultura, la història, la religió, la història d’una nació, a tants llocs alhora”, ha dit.

També ha volgut vincular aquell moment amb Andalusia, recordant que la Constitució de Cadis parla en el seu articulat d’“els espanyols dels dos hemisferis”. “No som conscients, de vegades, que un poble mil·lenari i una nació centenària ha fet tant per tota la humanitat”, ha remarcat.

La referència històrica li ha servit al líder del PP per contraposar la situació actual del país, on el PSOE ha “hipotecat el futur d’Espanya a l’aliar-se amb els independentistes, els hereus delsterroristes i els populistes”.Casado ha considerat que aquesta aliança ha provocat que un independentista, el president de la Generalitat, Quim Torra, sigui el nou “responsable de la política territorial de Pedro Sánchez”, mentre que Pablo Iglesias s’ha convertit en el“vicepresident de la política econòmica”, ironitzant sobre el seu ampli currículum d’assessor en països com l’Equador, Bolívia o Veneçuela. “Va ser tan eficaç que es va carregar l’economia d’aquest país, on ara no hi ha ni medicines ni aliments als supermercats”, ha dit, però en canvi “torturen els opositors”.

El líder del partit conservador ha retret en aquell moment l’acord dels Pressupostos subscrit entre PSOE i Podem, “que sembla més aviat un programa electoral” perquè, ha dit, no hi ha quantificació de les partides i només “42 de les 50 pàgines dedicades a l’extensió de la despesa”. Segons el seu parer, es tracta de “la recepta de sempre” del socialisme, amb “més despesa, més impostos, més dèficit, més deute i per tant més atur”, apuntant que serà “el pilar d’una altra recessió a Espanya”. Un pacte que pretén “arruïnar-nos de nou” a l’anar en la “direcció equivocada”, pel que ha instat a què al PNB i a Esquerra no els donin el seu recolzament.

Notícies relacionades

Casado ha apel·lat al vot útil a Andalusia per derrotar el “PSOE de la corrupció” i les “xarxes clientelars”, recordant que Cs ja es va comprometre a no recolzar els socialistes el 2015 i “no ho va complir”, i ha tornat a comparar la situació a Catalunya amb la ‘kale borroca’. “A Catalunya no es pot viure als carrers sense el risc que t’insultin o amenacin per l’idioma que parles”, ha dit, reclamant que s’apliqui el 155 “perquè es respecti la unitat d’Espanya” i que s’apliqui la Llei de Partits per tallar el finançament públic a les formacions independentistes.

També ha fet al·lusió a la recent trobada entre l’expresident José Luis Rodríguez Zapatero i Arnaldo Otegui, preguntant-se si va ser una petició del president de l’Executiu Pedro Sánchez “per negociar els Pressupostos o per pactar la investidura”. En qualsevol cas, ha carregat contra els qui volen que la història de la derrota d’ETA “s’expliqui sense les víctimes”. “Amb els assassins no tenim res a negociar”, ha insistit, “no hi ha res de què parlar amb Otegi, únicament que condemni el terrorisme i que col·labori per aclarir els 376 assassinats que segueixen impunes a Espanya”, ha asseverat.