Anar al contingut

TENSIÓ EN ELS PARTITS DEL GOVERN

ERC: "Perdre la majoria independentista és una putada"

Sabrià assegura que la situació es resoldria "en un minut" si JxCat acceptés "la via Esquerra"

Efe

ERC: "Perdre la majoria independentista és una putada"

ALBERT BERTRAN

El president del grup parlamentari d’Esquerra, Sergi Sabrià, ha reconegut que perdre la majoria independentista al Parlament "és una putada", però ha remarcat que aquesta situació es resoldria "en un minut" si JxCat acceptés "la via ERC", que permet als diputats suspesos poder votar.

Sabrià ha reflexionat sobre les diferències de criteri que han portat als independentistes a quedar-se sense majoria al Parlament, unes desavinences que li "saben greu", perquè JxCat i ERC van estar "moltes setmanes teixint un acord" que al final només van aplicar en la seva integritat els republicans, per als casos d’Oriol Junqueras i Raül Romeva.

Dimarts passat, els quatre diputats de JxCat suspesos pel Tribunal Suprem -Carles Puigdemont, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull- es van negar a enviar a la Mesa del Parlament un escrit designant un membre del seu grup perquè exerceixi temporalment les seves funcions i pugui votar per ells, per la qual cosa ara les forces independentistes no poden comptar amb aquests quatre vots.

Sabrià ha assegurat que des de dimarts, quan la majoria independentista es va veure reduïda a 65 vots i va perdre votacions significatives en el ple del Parlament, JxCat i ERC no han tornat a discutir sobre com resoldre aquesta situació.

Segons el seu parer, la via per recuperar la majoria és la que van seguir els dos diputats d’ERC suspesos pel Suprem, Oriol Junqueras i Raül Romeva, que sí que van remetre a la Mesa un escrit en el qual van designar el mateix Sabrià perquè votés al seu lloc.

Segons Sabrià, "el que realment derrota" el jutge del Tribunal Suprem és la fórmula de Junqueras i Romeva, ja que ells sí que poden utilitzar el vot delegat malgrat la seva situació de presó preventiva.

"Per mantenir la majoria independentista, nosaltres podem fer una cosa, que és que els nostres diputats votin. El que no podem és actuar pels altres", ha remarcat.

"Victòria indubtable" de Llarena

Aquesta pèrdua de la majoria parlamentària com a conseqüència de la posició dels quatre diputats de JxCat processats pel Suprem, segons Sabrià, més que un "error" és "una putada" i suposa una "victòria indubtable" per al jutge del Suprem Pablo Llarena.

No obstant, "som a un minut de tornar a tenir aquesta majoria" si Puigdemont, Sànchez, Turull i Rull reflexionen i segueixen "la via ERC", que va ser "pactada" prèviament amb els diputats de JxCat presos a la presó de Lledoners i que permet "mantenir la majoria independentista", preservar els "drets" dels diputats processats pel Suprem i "garantir la validesa de les votacions" sense recórrer a fórmules impugnables.

"Respecto les decisions de cada un, però per a l’independentisme és una putada no tenir majoria, perquè ens l’hem guanyat a les urnes", ha dit Sabrià, que encara té l’"esperança" que els diputats afectats de JxCat "entrin al registre" un escrit com el de Junqueras i Romeva.

Malgrat les tensions de les últimes setmanes, Sabrià ha destacat que els dos socis del Govern tenen la "voluntat de caminar junts".

'No' a les eleccions, "per respecte als presos"

"No ens podem permetre com a país unes eleccions", entre altres coses "per respecte als presos", ha destacat.

Segons Sabrià, "a les portes d’un judici, seria indigne" que la denúncia d’aquest procés judicial "es barregés amb una campanya electoral".

"Tots els nostres esforços han d’estar centrats en el seguiment i acompanyament d’aquesta situació, perquè no quedi ningú al món que no sàpiga el que està passant", ha insistit Sabrià, que consideraria "un error colossal" avançar les eleccions a Catalunya.