pacte de Govern i Podem

El permís de paternitat s'amplia a vuit setmanes el 2019 amb un cost de 300 milions

"L'equiparació d'aquests permisos comporta costos econòmics, ja que, a causa de la seva durada, seran necessàries substitucions", assenyala l'acord

abertran6119692 valencia 4 4 07  ley de igualdad   javier y juan jose los pr170922084239

abertran6119692 valencia 4 4 07 ley de igualdad javier y juan jose los pr170922084239 / MIGUEL LORENZO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El Govern de Pedro Sánchez i Units Podem han pactat l’equiparació progressiva del permís de paternitat al de maternitat, segons l’acord assolit per als Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) per a l’any que ve. El 2019, l’esmentat permís s’ampliarà a vuit setmanes, la qual cosa suposarà un cost de 300 milions d’euros.

Així es recull en el pacte que han firmat aquest mateix matí al palau de la Moncloa el president del Govern, Pedro Sánchez, i el líder d’Units Podem, Pablo Iglesias. L’equiparació d’aquest permís –queactualment és de cinc setmanes– es durà a terme progressivament: el 2019, serà de vuit setmanes; el 2020, pujarà a 12; i ja el 2021, arribarà a les 16 setmanes de durada, igualant el permís de maternitat.

La vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, ha explicat que no serà immediat perquè suposa un esforç econòmic important: "Hem de fer-ho gradualment, ningú pot fer això de cop", ha manifestat en una entrevista aquest dijous a RAC-1 recollida per Europa Press.

Permís "intransferible"

Segons consta en el document, l’equiparació del permís "s’haurà d’establir en termes d’igualtat, intransferibilitat i remuneració al 100%". "L’equiparació d’aquests permisos comporta costos econòmics, ja que, a causa de la seva durada, seran necessàries substitucions", assenyala l’acord.

"La mesura, que s’incorporarà als corresponents convenis col·lectius, es realitzarà en diàleg amb comunitats autònomes i entitats socials com a complement al recent acord sindical per a la millora de l’ocupació pública del març del 2018", apunta el document, que afegeix que igualment es plantejarà a la taula del diàleg social perquè el sector privat "estableixi una estratègia d’avenços en la mateixa línia amb un cronograma consensuat".

El text argumenta aquesta decisió remarcant que es tracta d’un "reconeixement d’un dret laboral individual per a cada persona progenitora en igualtat de condicions". L’equiparació d’aquest permís, segons destaca el document, és "una reivindicació constant de la societat actual" en el marc de la conciliació de la vida personal, familiar i laboral i afavoreix "un repartiment equilibrat de responsabilitats familiars i personals entre dones i homes".

Calvo ha declarat que els Pressupostos Generals de l’Estat per al 2019 pactats permetran "restaurar els estralls que s’han provocat en l’estat del benestar". El PSOE, segons ha assenyalat, "necessitava uns Pressupostos de la mà del tercer grup de la cambra per tenir a l’horitzó un any de feina" que torni a restaurar drets socials.

La prestació per fill, a 473 euros anuals

Notícies relacionades

A més, han incrementat la prestació per fill a càrrec fins a 473 euros anuals en els Pressupostos Generals de l’Estat del 2019, amb l’objectiu que gairebé 100.000 nens surtin de la pobresa severa.

En vista de l’"alta" taxa de pobresa, especialment a les llars amb menors, l’Executiu i la formació morada proposen desenvolupar l’Ingrés Mínim Vital. En primer lloc, incrementaran la prestació per fill a càrrec per a famílies vulnerables i, en una segona fase, crearan un programa de garantia de renda per a famílies sense ingressos.