SESSIÓ DE CONTROL

Torra apel·la a la unitat, mentre que ERC reclama lideratges compartits i la CUP se'n desmarca

El president fa una crida a l'esperit de l'1-O, reivindica la "desobediència" i reitera l'ultimàtum a Sánchez

Esquerra exigeix una estratègia conjunta i adverteix que es necessita "temps" per avançar

zentauroepp45401307 parlament  torrra181009161347

zentauroepp45401307 parlament torrra181009161347

4
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha apel·lat aquest dimecres a l’esperit de l’1-O i del 27-O per intentar salvar la unitat del Govern i la legislatura. En la sessió de control –en què l’oposició li ha retret la feble situació parlamentària de l’independentisme i la CUP ho ha certificat desmarcant-se altre cop del Govern–, Torra ha demanat unitat i ha fet autocrítica sobre les contínues discrepàncies internes en l’Executiu català.

Torra ha dit que se sent proper al carrer i ha assegurat que li fa mal "el que ha passat al Parlament". En visat d’això, ha insistit en el missatge de divendres passat juntament amb el vicepresident, Pere Aragonès: "Necessitem concreció, enviar un missatge clar, estic aquí perquè recuperem el primer d’octubre, la declaració política d’independència del 27-O i tots junts, endavant". Torra ha insistit: "Insto a recuperar aquest esperit [de l’1-O], que és doble: de defensa, de desobediència i de resistència, però sobretot, de victòria, tots junts".

ERC: "Som més dèbils"

El president ha sentit comSergi Sabrià, d’ERC, li insistia en la necessitat urgent d’una estratègia conjunta en el Govern. "Avui som una mica més dèbils, sense majoria, però hem d’avançar", ha reclamat Sabrià, que ha defensat un independentisme basat en les polítiques socials. "Això va més enllà de les proclames de dignitat", ha apuntat en un missatge de crítica interna. "Els grans consensos de país ens han fet avançar, requereixen temps i lideratges compartits", ha conclòs. En canvi, en nom de Junts per Catalunya,Albert Batetno ha incidit en cap moment en la crisi independentista en la seva pregunta a Torra.

D’altra banda, la representant deCatalunya En Comú Podem, Jéssica Albiach, ha proposat a Torra un pacte a tres nivells, com va plantejar l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, perquè els comuns, el Govern independentista i els socialistes es donin suport als respectius pressupostos a la capital catalana, la Generalitat i el Govern del PSOE, posant condicions a aquest últim. Torra ha respost amb la voluntat d’aprovar els comptes del Govern amb la CUP i els comuns, però exigint a aquests que es pronunciïn sobre la qüestió de l’autodeterminació, els "presos polítics i els exiliats". Respecte a laCUP, ha sigut la formació anticapitalista la que altre cop ha girat l’esquena al Govern, que, en paraules de Maria Sirvent, "acata el que diu l’Estat, continua consolidant retallades i privatitzacions, presenta pressupostos que fan malviure la classe treballadora", per la qual cosa Maria Sirvent ha acabat dient: "Amb el nostre recolzament, no, president, amb el recolzament de la CUP, no".

Altre cop, ultimàtum a Sánchez davant d’Iceta

I en la seva resposta als comuns, Torra ha tornat a posar sobre la taulal’ultimàtum a Sánchez perquè accepti negociar el referèndum abans de novembre, si bé ha dit que l’actitud de diàleg del Govern es mantindrà. "Necessitem que Pedro Sánchez abans del novembre faci un gest i [digui] si hi ha un referèndum acordat sobre la taula", ha tornat a plantejar el president. I en resposta a Miquel Iceta, líder delPSC, que ha tornat a plantar la via del diàleg enfront del "tot o res", Torra ha advertit que "el crèdit del president Sánchez s’ha acabat. "Necessitem una oferta ara mateix sobre de la taula", ha afirmat Torra, abans d’afegir que el seu temor és que la trobada amb Sánchez a la Moncloa el juliol passat "fos només una foto".

D’altra banda, Carlos Carrizosa, deCiutadans, ha pronosticat que sense majoria independentista, la legislatura seguirà endavant. "Puigdemont i els seus fidels prefereixen perdre la majoria en el Parlament que tenir una legislatura normal, la joguina de Puigdemont s’ha trencat i ja no li serveix, vostè pressionarà, si perden votacions els serà igual, i si els molestem tancaran el Parlament, els ha caigut la careta de nacionalista radical i s’han posat la caputxa dels CDR". En relació amb elsCDR, Torra ha dit que no els criminalitzarà perquè "tenen tot el dret a continuar treballant pel seu projecte polític".

Falta de recursos dels Mossos

D’altra banda, el conseller d’Interior,Miquel Buch, a preguntes del PSC sobre la situació del cos deMossos d’Esquadra, ha fet autocrítica. "La situació dels recursos dels Mossos no està a l’altura de la seva professionalitat, estem treballant ràpidament per intentar resoldre-ho", ha admès Buch, que, d’altra banda, ha dit que està disposat a fer autocrítica per les actuacions dels agents del 30 de setembre i 1 d’octubre passats al centre de Barcelona i a les portes del Parlament, respectivament. Buch també ha acusat Ciutadans –que ha formulat crítiques a l’actuació del Govern en relació amb la policia autonòmica– d’utilitzar la policia per als seus interessos polítics.

Notícies relacionades

Per la seva banda, el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha denunciat "guerra bruta" de l’Estat per haver, segons ha dit, propiciat la fuga de dipòsits de Catalunya després de l’1-O. I ha reclamat que els responsables polítics responguin sobre això. "L’article 2 de la Constitució passa davant de l’estabilitat financera, la divisió de poders i el criteri democràtic de les institucions", ha afirmat.

Pagues extra, a negociar amb l’Estat

D’altra banda, el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública,Jordi Puigneró,ha reconegut "el deute pendent" respecte a les pagues extra dels funcionaris del 2013 i 2014. "Perquè sigui possible haurem de treballar conjuntament amb el Govern de l’Estat perquè la llei d’estabilitat pressupostària i la regla de despesa ens ho permeti, la setmana que ve tinc una reunió bilateral amb la ministra [Meritxell] Batet, on el primer punt de l’ordre del dia serà aquest afer", ha explicat.