Finançament PP

Bronca d'una diputada del PP a Rufián: «No em piquis l'ullet, imbècil»

El republicà assegura que ha tancat els dos ulls per la seva sorpresa en vista de la defensa de la bandera preconstitucional

La parlamentària denuncia que s'ha sentit humiliada com a dona i demana a ERC que «cridi a l'ordre» el polític català

j6jvecfw9cmz7eue1ccqf51100 / periodico

4
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La comissió d’investigació sobre el presumpte finançament il·legal del PP s’ha convertit, una vegada més, en una agra i tensa picabaralla entre polítics, amb insults inclosos. Aquesta vegada els protagonistes han sigut la vicepresidenta de la comissió, Beatriz Escudero, diputada del PP, i el portaveu d’ERC, Gabriel Rufián.

Després d’una topada entre el diputat català i l’exsecretari general del PP Francisco Álvarez-Cascos, Escudero ha defensat l’exministre, la qual cosa li ha valgut que el dirigent d’Esquerra la titllés de “palmera”.  

Ella, visiblement enfadada i després de demanar empara a la presidència de la comissió, ha perdut les formes i des de la seva cadira ha cridat a Rufián: “No em piquis l’ullet, imbècil”. El republicà ha assegurat hores més tard que no ha fet aquest gest sinó que ha tancat els dos ulls, al veure’s sorprès per la defensa de “la bandera preconstitucional, del ‘aguilucho’, del pollastre, com es diu col·loquialment”. “Jo en aquell moment no sabia com reaccionar i he tancat els ulls, ella de manera sorprenent ha interpretat que li feia l’ullet i m’ha dit imbècil. Aquesta és la història”, ha declarat a les set de la tarda, després que durant sis hores la picabaralla es comentés àmpliament a les xarxes socials. 

La part més dura de l’estira-i-arronsa de la comissió, en la qual Ruifán ha interrogat Álvarez-Cascos, s’ha iniciat després que el diputat català preguntés al compareixent si havia llegit la sentència del cas Gürtel que condemna al PP. Álvarez-Cascos, en un gir de 180 graus, ha optat per lamentar que la Generalitat rebi el 28% del finançament autonòmic i ha carregat contra l’independentisme per haver creat un “sistema d’apartheid” que incompleix diversos articles de la declaració dels Drets Humans. Rufián, amb el seu habitual to irònic i entre rialles, li ha preguntat si “aquest tal apartheid” era un “jugador del Racing”. 

La situació ha empitjorat quan Rufián s’ha adreçat a l’exministre per dir-li que, després de les seves paraules sobre l’independentisme, només li faltava col·locar-se darrere de la “bandera amb el pollastre”. Ha sigut aquest comentari el que ha donat lloc a la primera intervenció d’Escudero, que, obviant que Rufián parlava del “pollastre” fent referència a la bandera franquista, li ha demanat respecte per “la bandera de tots els espanyols”

Després de perdre els papers i insultar Rufián, Escudero ha abandonat la sala, enmig d’un constant murmuri per les seves paraules, criticant durament la presidència de la comissió per no donar-li empara després de les desqualificacions del diputat català. A més, la vicepresidenta ha fet del conflicte un atac feminista i ha lamentat que la resta de diputades no l’hagin defensat per ser del PP.  

Humiliació a “totes les dones”

Ja a la tarda, Jurado ha comparegut davant de la premsa envoltada de gairebé totes les diputades del grup popular i també alguns parlamentaris i ha denunciat que Rufián ha traspassat avui “moltes línies vermelles”, informa Pilar Santos. “Cap dona és ni una palmera ni un gerro, i així m’he sentit quan m’ho ha dit”, ha afirmat Escudero, que ha demanat l’empara de la Mesa del Congrés atès l’“insult inadmissible” del portaveu d’ERC. L’afectada ha demanat a la direcció dels republicans que “cridi a l’ordre” a Rufián, “un senyor que no pot anar perdonant la vida i menys a les dones”. “Amb el seu gest de picar-me l’ullet m’ha humiliat a mi i a totes les dones”, ha remarcat. 

Malgrat que Rufián ha retirat després el qualificatiu de “palmera”, Escudero ha explicat que, de moment, no li ha demanat disculpes. Ella s’ha mostrat disposada a rectificar el seu insult d’“imbècil” tot i que no ho ha fet explícitament. 

Atacs a l’independentisme

Al matí, malgrat la marxa de la vicepresidenta de la sala, no s’han rebaixat els ànims i Álvarez-Cascos ha continuat utilitzant els seus torns de resposta per atacar l’independentisme. “Tant de bo l’independentisme no sigui condemnat mai per infracció dels drets humans, perquè els estan infringint vostès cada dia”, li ha etzibat a Rufián quan aquest li ha demanat que no li digui mentider i ha desitjat que “tant de bo” tota la corrupció del PP fos mentida.

Notícies relacionades

Finalment, amb l’inici del torn de preguntes de Ciutadans ha arribat una calma relativa i després que Rufián hagi retirat les seves paraules sobre la vicepresidenta, Escudero ha decidit tornar a la sala i, amb certa crispació, ha assegurat tornar perquè el torn del diputat d’ERC havia acabat.

Els insults, acusacions, mencions a banderes preconstitucionals i ironies, no han servit per sorprendre Álvarez-Cascos, que una vegada finalitza la comissió ha assegurat que no s’ha sorprès del to utilitzat. “El senyor Rufián és a la permanent falta de respecte. No he tingut cap sorpresa”, ha assenyalat abans de tornar a arremetre contra Catalunya pel finançament autonòmic.