ANIVERSARI DE L'1-O

Els CDR porten la tensió al Parlament i al centre de Barcelona

Els comitès assetgen la Cambra catalana i la direcció de Policia de la Via Laietana

Van tallar l'AVE a Girona, l'AP-7 a Tarragona i els principals carrers de BCN

altercados tras la manifestacion / periodico

4
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els Comitès de Defensa de la República (CDR) van celebrar aquest dilluns un any de vida sortint als carrers per exigir una república que va quedar en no res. Aquells que van defensar els col·legis electorals de divendres a diumenge perquè l’1 d’octubre del 2017 es tirés endavant el referèndum, i que es van rebatejar per reclamar que el Govern apliqués el seu resultat, no desisteixen. Van començar la jornada tallant novament carrers, carreteres i les vies de l’AVE a Girona, però sense incidents greus. El to va canviar a última hora de la tarda, quan van decidir assetjar elParlament i la direcció de Policia de la Via Laietana de Barcelona. La tensió va derivar en enfrontaments entre els manifestants i els Mossos d’Esquadra.

Al final de la marxa de l’ANC, davant l’edifici del Parlament, centenars de persones, algunes encaputxades, van intentar traspassar el cordó policial per accedir a la Cambra catalana. Després de fer caure algunes tanques i llançar-les contra els agents, a qui també van llançar pinturapals de banderes i ampolles d’aigua, els concentrats van anar guanyant posicions fins a desbordar el cordó policial i amuntegar-se davant de la mateixa porta de l’edifici, que va ser tancada i barrada. Alguns mossos es van haver de refugiar dins de la Cambra fins que van decidir desallotjar per la força els concentrats després de les 22.00 hores.

En paral·lel, un altre grup de manifestants que havia iniciat la marxa conjunta des de la plaça de Catalunya fins al Parlament es van desviar per la Via Laietana i es van concentrar davant la Direcció Superior de la Policia, contra la qual van llançar objectes. Els Mossos els van treure de l’entrada poc abans de les 22.00 hores i furgons antiavalots van començar a ocupar la calçada. Es van produir algunes petites càrregues.

Problemes de mobilitat

Des de les set del matí hi va haver talls de carretera a diferents punts de la xarxa viària catalana i van ocupar les vies de l’AVE de Girona per interrompre la circulació dels trens Figueres-Girona-Barcelona. Les vies més afectades van ser l’AP-7, a l’altura de l’Hospitalet de l’Infant (Tarragona), que es va allargar durant unes quatre hores; l’A-2, entre Sant Andreu de la Barca i Sant Vicenç dels Horts (Barcelona); i a l’autovia Ll-11, a Lleida; a més de retencions en els accessos a Barcelona. Van aixecar peatges a Martorell (Barcelona),a Vilassar de Mar (Barcelona) i al Vendrell (Tarragona) i també van alterar la normalitat del centre logístic CIM Vallès, en què van vetar la sortida d’un centenar de camions. Els manifestants van abandonar totes aquestes zones pel seu propi peu i sense intervenció policial.  

El nerviosisme pels talls es va traslladar a Barcelona. Els CDR de la capital van organitzar un  'tour’ matinal assenyalant les empreses de l’Ibex 35, que consideren un obstacle per al seu anhelat Estat independent. El Banc d’Espanya, El Corte Inglés, Movistar, Foment del Treball i la llarga sèrie de seus bancàries establertes al centre de la ciutat es van omplir d’adhesius en què es podia llegir 'República en construcció' i apel·lacions a la "sobirania econòmica". Pots de fum posaven color a la marxa al crit d’"1 d’octubre, ni oblit ni perdó", una desfilada que va recórrer les artèries més freqüentades. 

Els Mossos d’Esquadra els seguien de lluny, a una distància prudent per evitar eventuals aldarulls, tot i que això no va evitar que insistissin en la dimissió de Miquel Buch al capdavant del Departament d’Interior i, de passada, en la delpresident, Quim Torra, després que aquest els donés un missatge de recolzament amb què no en van tenir prou.

La manifestació es va traslladar hores després al barri de Vilapicina, on s’havia d’executar un desnonament que va quedar ajornat perquè la policia autonòmica va al·legar "no tenir prou efectius", segons va explicar un portaveu.

Ous i pintura

Mentrestant, els gironins posaven pitjaven l'accelerador fins a la Delegació del Govern a Girona. Van aconseguir superar el cordó policial format entre els Mossos i el personal de seguretat que custodiava la porta d’entrada i van arriar la bandera espanyola. En lloc seu hi van penjar una estelada. A la tarda, en una manifestació davant de la subdelegació del Govern, els CDR van llançar ous amb pintura i pols de colors als agents de la policia catalana.

A la capital catalana van tornar a congregar-se al migdia. Van donar el tret de sortida a una marxa que va reunir uns 600 membres dels CDR des de Jardinets de Gràcia fins a la seu de la Borsa de Barcelona. Dos manifestants es van encadenar a les portes de l’edifici davant de l’atònita mirada del personal de seguretat. La resta de la manifestació els va acompanyar asseguts a l’escalinata amb crits d’"anticapitalistes".

Notícies relacionades

Després d’aproximadament una hora, van decidir abandonar lliurement l’espai. Quan la protesta semblava desconvocada i una desena de persones restaven impassibles al passeig, un grup va començar a increpar el periodista d’Intereconomía Cake Minuesa. Els Mossos van intervenir per custodiar-lo fins a un portal pròxim i el van treure de la zona en una furgoneta policial sense més incidents.

"Abraçada" col·lectiva

Els CDR també havien difós una "abraçada" col·lectiva als policies que van intervenir en l’1-O i que viuen a la comandància de Sant Andreu de la Barca (Barcelona). Tot va resultar una maniobra de distracció per dividir efectius dels Mossos, que van muntar un dispositiu especial en un punt en què no passaria res. Els manifestants ho van aprofitar per aixecar les barreres del peatge de Martorell, a pocs quilòmetres, i per realitzar un breu tall de trànsit en la intersecció entre les carreteres de Rubí i Castellbisbal, informa Manuel Arenas