CRISI DE GOVERN

Pedro Duque: "No he eludit impostos"

El ministre de Ciència, Innovació i Universitats assegura que el notari li va recomanar crear una societat després de comprar el seu xalet de Xàbia

270918 duque 16-9 ep / periodico

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El ministre de Ciència, Innovació i Universitats, Pedro Duque, ha assegurat aquest matí que la inclusió de dues vivendes, una a Madrid i l’altra a Xàbia, no ha suposat “cap estalvi real” i ha recalcat que no ha eludit cap impost. Duque, que ha dit que compta amb el recolzament del president del Govern, Pedro Sánchez, ha afirmat que és “completament legal” tot el que ha fet, a més de recalcar que està “al corrent de totes les seves obligacions fiscals”. [Segueix les últimes notícies de Pedro Duque en directe.]

Duque ha comparegut aquest matí després de la polèmica sorgida amb la informació publicada per ‘OK Diario’, que destapava l’existència d’una societat a través de la qual el ministre podria haver eludit impostos. Somrient i també nerviós i molest per parlar de la seva “vida privada”, l’astronauta ha explicat que tant ell com la seva dona van decidir fer servir aquesta fórmula –assessorats per un notari– perquè en el moment de la compra de l’immoble “el Govern ho estava promocionant”.  “Em vaig assessorar suficientment bé” per saber que complia amb la llei.

Taxatiu amb els ingressos

El ministre s’ha mostrat taxatiu a l’assegurar que mai ha facturat cap ingrés que li correspongués com a persona. “El que està malament és que la societat facturi aquest tipus d’ingressos”, ha insistit amb l’objectiu d’allunyar-se de les declaracions de Sánchez de l’any 2015, quan va afirmar que aquells que utilitzessin una societat per eludir impostos serien allunyats de la seva executiva. En aquest sentit, Duque ha assegurat que després de les seves explicacions es deixa de banda tota “analogia amb el que deia el president”. 

Vivint fora d’Espanya

A més, Duque ha al·legat que la “situació especial” en la qual es trobaven ell i la seva dona, viatjant de manera constant i vivint durant llargs períodes de temps a l’estranger, feia “convenient” la constitució d’una societat que pogués fer-se càrrec del lloguer de les vivendes. Duque ha recalcat que aquesta situació especial els ha portat a prendre decisions “dins del que són els marges legals i complint amb les seves responsabilitat fiscals”.

Notícies relacionades

El ministre ha assegurat que no es planteja dissoldre la societat perquè comportaria “un munt de diners en impostos” al tornar a canviar la propietat dels dos immobles. Preguntat per si presentarà alguna prova que justifiqui que pagaven el lloguer de les cases a la societat, Duque ha fet broma que li demanin “una prova que es va llogar a si mateix la casa de la platja” i ha recalcat que no les aportarà.

Les explicacions no han sigut suficients per al PP, que demana la compareixença urgent del titular de Ciència, Innovació i Universitats, igual com Ciutadans.