L'Ajuntament de Barcelona exigeix que Pérez de los Cobos torni a declarar per l'1-O

Colau i Asens demanen a Sánchez i a la fiscalia que "no girin l'esquena" a les víctimes de la jornada

20180927 408542 colaumo 1 1 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el tercer tinent alcalde Jaume Asens, han exhibit aquest dijous un informe en què detallen l’estat de les querelles per la intervenció policial de l’1-O. D’un total de 27 peces obertes (una per escola), 17 han sigut arxivades, i s’ha interposat recurs contra el tancament de 12 d’aquests casos. Segons han explicat, 298 persones van denunciar davant del consistori haver sigut ferides per la Policia Nacional a la ciutat i 275 van decidir formalitzar denúncia. I l’ajuntament va decidir personar-se en totes, per obtenir tota la informació sobre el cas i acompanyar les víctimes.

Asens ha esmicolat que hi ha 24 agents citats com a investigats per la seva actuació durant la jornada del referèndum (quatre dels vuit màxims comandaments que van actuar aquell dia). Ha assenyalat el coronel Diego Pérez de los Cobos com a responsable màxim de l’operatiu i ha demanat que torni a ser citat com a testimoni davant d’un tribunal, ja que, segons han explicat, no han obtingut proves per demanar directament la seva imputació tot i que veuen indicis de "planificació i coordinació" en les càrregues dels agents a peu de carrer.

Així, l’ha citat a "retre comptes" davant de la Justícia, i també ha instat el president del Govern, Pedro Sánchez, a què "canviï la seva actitud i col·labori amb la Justícia" amb l’afany de "recuperar l’esperit de la reprovació de l’exvicepresidenta del Govern Soraya Sáenz de Santamaría". "El Govern està d’esquena i els resulta incòmode. I això no pot ser", ha rematat el també advocat.

Asens ha assegurat que ha sigut complicat identificar els agents, i ha lamentat que encara no hagin pogut recollir la informació sobre l’uniformat que va disparar una bala de goma a Roger Español que el va deixar cec d’un ull. "Hi ha converses tallades i editades i de vegades deien que no existien. Gran quantitat de proves que no s’han aportat a la causa", ha etzibat.

Notícies relacionades

Colau ha tret pit de ser l’"única administració" que s’ha personat en totes les causes i ha qualificat d’"escandalós" que "no hi hagi hagut ni unes mínimes disculpes". "Els veïns tindran l’ajuntament al seu costat per defensar els drets i les llibertats i no permetrem que quedin impunes actuacions que han sigut molt greus", ha relatat, i ha definit la jornada del referèndum com "un dels fets més greus de violència policial que ha viscut la ciutat i el país". "És important que no hi hagi impunitat, hi cal haver investigació fins al final", ha conclòs l’alcaldessa.

El consistori també s’ha mostrat preocupat per la manifestació d’alguns sindicats de la Policia Nacional aquest dissabte a la plaça de Sant Jaume i ha advertit que hi ha grups d’extrema dreta que també s’hi han convocat. Per això han demanat a la Conselleria d’Interior que aclareixi el motiu de la convocatòria i que activi un operatiu concret per evitar que hi hagi "agressions". "Cal extremar la seguretat per no viure episodis del passat amb l’extrema dreta als carrers", ha apuntat Asens.