COMPAREIXENÇA

Torra confia a esgotar la legislatura i aposta per pressupostos amb la CUP o els comuns

El president de la Generalitat no es planteja apujar impostos o taxes en els comptes del 2019

Fa autocrítica de l'actuació sobre els menors no acompanyats que dormen en comissaries

20180925 epress-tv torra-quiere-sentar-la-bases-de-la-constitucin-catalana / periodico

4
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha presentat aquest dimarts el seu pla de govern posant èmfasi en el fet que el seu disseny és "per a quatre anys". "Som conscients de l’excepcionalitat del país, no pot permetre’s no fer un pla per a quatre anys", ha dit Torra.

En aquest sentit, ha mostrat el seu interès a negociar amb la CUP i elscomuns els pressupostos (i és que ha dit que "no es planteja" fer-ho amb el PSC) i ha afirmat que el Govern no es planteja "increments en taxes o nous impostos o dels existents", però ha deixat una porta oberta: "Hem de negociar els pressupostos, i quan vas a negociacions prendràs riscos".

Alhora, s’ha felicitat per l’acord de Junts per Catalunya i ERC respecte alsdiputats suspesos pel jutge del Suprem Pablo Llarena. Ha desafiat, d’aquesta manera, el Govern del PSOE a no judicialitzar la decisió "sobirana" del Parlament. "M’estranyaria moltíssim que el Govern, que s’està predisposant a aquest diàleg i ens vol fer arribar gestos [...] es plantegi recórrer amb efectes suspensius aquesta aprovació", ha resolt. Sobre els indults, ha asseverat que "parla en nom de tots els presos i que cap d’ells ha dit que vulgui demanar un indult, perquè no són culpables de res i l’indult assumiria aquesta culpabilitat". "Jo tampoc considero que ho haguessin de fer. No hem vingut a defensar-nos de res, hem vingut a acusar perquè votar no és delicte, el delicte és que et peguin per exercir la democràcia", ha postil·lat.

Autocrítica amb la gestió dels MENA

El president, d’altra banda, ha fet autocrítica respecte a la gestió dels menors estrangers no acompanyats (MENA) que dormen en comissaries delsMossos d’Esquadra per falta de places: "És possible que hi hagi hagut una falta de planificació però és possible que sigui la mateixa falta de previsió i col·lapse a molts països a Europa, les xifres d’increment de menors que arriben a Catalunya s’han multiplicat per xifres estratosfèriques, esperem que en pocs dies m’arribi un SMS dient que ja no dorm ningú a la comissaria".

Aprovar lleis socials

En la seva presentació, en la qual ha obviat referències concretes a xifres pressupostàries, Torra ha promès aprovar la dotzena de lleis socials retallades pelTribunal Constitucional a proposta del Govern del PP. Però no ha concretat quan es durà a terme aquesta mesura. "Si el govern no aixeca la suspensió de les lleis socials les aixecarem nosaltres aprovant el seu contingut en el Parlament", ha afirmat.

Tot i així, Torra ha anunciat que en la legislatura s’incrementarà la inversió social en educació, salut i serveis socials. El president ha asseverat: "Mantenim la voluntat política d’aprovar tots els continguts de les lleis socials suspeses i en el debat de política general explicitarem el compromís i el calendari. De totes, el Govern n’ha aixecat una", en relació amb la universalització de la sanitat pública.

Renda garantida

En matèria de justícia social, Torra ha tret pit de la gestió de la renda garantida de ciutadania, si bé ha admès que, segons ell a causa de la suspensió de l’autonomia, van quedar 17.000 expedients paralitzats, i ara en són uns 10.000. El president s’ha compromès que a final d’any no quedi cap expedient pendent, a "millorar l’atenció als beneficiaris, consolidar el treball amb les entitats del sector, la coordinació territorial i aprovar el decret de la renda garantida".

Torra ha remarcat la voluntat de consens en alguns projectes i, en aquest sentit, el pla inclou el pacte nacional de les persones amb discapacitat, el pacte contra la segregació escolar, el pacte territorial sectorial de vivenda i els "acords amb altres administracions".

En matèria de salut, ha destacat com a mesura el "desplegament d’estratègia nacional d’atenció primària i salut comunitària" i l’"orientació de les professions sanitàries" perquè els professionals, ha afirmat, "han de tenir tots els mitjans per fer la seva feina" i millorar la qualitat dels professionals. Ha obviat també en aquest punt concretar en quines mesures pressupostàries es concretarà aquesta millora.

Entre altres eixos destacats per Torra, el del desplegar la política de noves delegacions de la Generalitat a l’estranger. I el desplegament de polítiques digitals per a la connectivitat total de Catalunya el 2023.

La restitució i la Constitució

Torra també ha parlat de l’agenda política, insistint en l’objectiu d’aquesta legislatura de "la restitució del president Puigdemont" i ha promès nomenar el responsable de l’"oficina de drets civils i polítics", així com posar en marxa abans del 15 d’octubre el fòrum cívic, social i constituent que ha de posar les bases, ha afirmat, de la futura Constitució de la república catalana, que haurà de ser ratificada en referèndum.

Perdre el referèndum

Notícies relacionades

D’altra banda, Torra ha recomanat al president del Govern, Pedro Sánchez, –després de la seva visita al Canadà on va posar aquest país d’exemple de solució del conflicte català– "que viatgés a Escòcia, són llocs on pot conèixer de primera mà com en altres països han sabut trobar aquesta solució política a un tema polític sobre l’exercici del dret d’autodeterminació. El desafio que se n’adoni que referèndums pacífics, sense porres ni càrregues, vinculants i legalment autoritzats i amb un resultat internacionalment reconegut, els independentistes van perdre. Potser també es perd a Catalunya, no passa res per fer un referèndum".

"Desitjo un fracàs a Valls"

D’altra banda, respecte a la possible candidatura de l’exprimer ministre francès Manuel Valls a l’alcaldia de Barcelona, ha dit que "ha manifestat opinions radicalment contràries al projecte polític que ell representa". "I des d’aquest punt de vista, em sembla molt bé que tots vulguin presentar-se on vulguin. Em sembla formidable. Que vulgui ser alcalde de Barcelona. Veurem quin és el seu projecte. Si a part de les rajoles de Barcelona coneix alguna cosa més d’aquest país, però li desitjo un fracàs important. És important que l’independentisme presenti una candidatura unitària per a les eleccions de Barcelona", ha afegit.