ACORD

La Taula del Parlament trasllada al ple la decisió sobre els diputats suspesos

JxCat i ERC arriben a un acord que compta amb el beneplàcit de Puigdemont i els cinc polítics presos a Lledoners

zentauroepp45186717 pla mig del president del parlament  roger torrent  i del vi180925114200

zentauroepp45186717 pla mig del president del parlament roger torrent i del vi180925114200 / Marta Sierra

3
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

Semblava estrany que Quim Torra presentés un pla de govern d’un Executiu que amenaça seriosament amb la ruptura. Així que Junts per Catalunya i ERC van resoldre les seves diferències sobre què fer amb la suspensió dels cinc polítics empresonats i Carles Puigdemont decretada pel jutge Pablo Llarena minuts abans que el president informés sobre les seves intencions per a aquesta legislatura. L’acord té dues parts, un de formal i l’altre de fons. Aquest dimarts només s’ha divulgat el primer, tot i que fonts de la negociació han apuntat a aquest diari que s’ha aconseguit el consens en el fons. “És que si no fos així només hauríem pactat el desacord, i no és el cas” va assenyalar una veu del Parlament.

El pacte formal passa per traslladar a la comissió de l’estatut del diputat la decisió. Aquesta comissió, que es reunirà ben aviat, elaborarà un dictamen que es traslladarà al ple del Parlament abans de l’inici del pròxim debat, el de política general, dimarts que ve. ¿Podrien votar de manera diferent postconvergents i republicans? No. L’acord, del que només s’apunta que tracta tots els diputats per igual, és a dir, que no atorga a l’expresident el paper de ‘primus inter pares’, com pretenia JxCat no s’ha donat a conèixer. Les opcions continuen obertes. S’ha salvat la cohesió interna de l’Executiu, però l’opció que es xoqui de nou amb l’Estat segueix a sobre de la taula.

CUP i COMUNS

Per la CUP no quedarà. La seva diputada Maria Sirvent ja ha afirmat que  celebra que s’hagi decidit que el ple de la Cambra tingui l’última paraula sobre la suspensió dels diputats suspesos per part del Tribunal Suprem (com va proposar el seu partit) i ha anunciat que la seva formació votarà “meridianament, sense cap vacil·lació, en contra” que siguin suspesos.

La portaveu de Catalunya en Comú-Podem, Elisenda Alamany, ha indicat, per la seva part, que el seu grup està obert a recolzar un acord sobre la qüestió dels diputats suspesos si representa “una solució efectiva” i no merament simbòlica, i si preserva els drets dels afectats i no altera les majories. És a dir, exactament les tres premisses que demanava Roger Torrent, president del Parlament, per trobar una solució idònia.

El tràmit s’ha d’iniciar ara amb la convocatòria de la comissió, que haurà d’elaborar un dictamen. Serà aquest dictamen el que es votarà en el ple. ¿Podran votar els diputats afectats? No està clar. En la roda de premsa que han ofert el president del Parlament, Roger Torrent, i el vicepresident primer de la Taula, Josep Costa, no han aclarit dubtes. “Això serà una de les qüestions que haurà d’abordar la comissió de l’estatut del diputat”, han afirmat fonts pròximes a la presidència del Parlament. Aquestes mateixes fonts han observat que la solució compta amb el beneplàcit dels sis afectats, els cinc presos en el C.P Lledoners (Oriol Junqueras, Josep Rull, Jordi Turull, Raül Romeva i Jordi Sànchez) i Carles Puigdemont.

Torrent convocarà immediatament aquesta comissió. En principi, la data límit és la del 2 d’octubre que ve, data en què s’ha d’iniciar el debat de política general. És a dir, una setmana per fer els deures.

Notícies relacionades

La reacció de Ciutadans va ser aïrada. El vicepresident segon de la Taula, José María Espejo Saavedra, ha anunciat que presentarà un vot particular a la decisió de la Taula i que la seva força podria denunciar “una presumpta desobediència”.

El vicepresident primer, Josep Costa, per la seva part, ha negat que hi hagués cap desobediència. “Hi ha jurisprudència del mateix Tribunal Suprem que indica que en aquells casos judicials que afecten diputats d’un Parlament, ha de ser dilucidat en aquesta Cambra i d’acord amb el seu reglament”, ha dit.