BATALLA PARLAMENTÀRIA

La pinça PP-Cs tomba la drecera de Sánchez per accelerar els Pressupostos

El PSOE estudia intentar revertir aquesta decisió en la Junta de Portaveus de demà per salvar els Comptes

Ana Pastor defensa el votat a la Taula i recorda que no accepta «amenaces», en vista del suggeriment de reprovar-la

zentauroepp44462461 graf8010 madrid  27 7 2018   la presidenta del congreso ana 180904101511

zentauroepp44462461 graf8010 madrid 27 7 2018 la presidenta del congreso ana 180904101511 / Juan Carlos Hidalgo

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

PP i Ciutadans han aconseguit aquest dilluns una victòria parlamentària que situa el Govern en una situació delicada i de conseqüències encara per concretar. En una decisió sense precedents, la Taula del Congrés, en què conservadors i liberals tenen majoria, ha tombat la maniobra amb què l’Executiu intentava accelerar la tramitació dels Pressupostos Generals per al 2019. La decisió s’ha pres en una reunió tensa, de més de dues hores, després de la qual la presidenta de la Cambra, Ana Pastor, ha defensat la decisió com a legal, ajustada al reglament i inspirada en sentències del Tribunal Constitucional. Visiblement molesta pel suggeriment dels socialistes, la setmana passada, de demanar la seva reprovació, ha deixat un missatge clar:  “Puc rebre amenaces, no sé a d’altres,  però a mi mai les amenaces em mouran a l’exercici de les meves funcions com a presidenta”.  

Malgrat les protestes de PSOE i Units Podem, PP i Cs han imposat la majoria a l’òrgan de govern de la Cambra Baixa i han doblegat el braç a l’Executiu en votació que revoca la decisió presa en la comissió de Justícia dijous passat i que anul·la inclusió d’una esmena dels socialistes. Aquesta drecera pretenia pitjar l’accelerador en la reforma de la llei d’estabilitat per aixecar el bloqueig dels conservadors en el Senat i salvar així l’examen previ que Pedro Sánchez necessita aprovar per presentar els Comptes: el camí de dèficit. 

Ni el partit de Pablo Casado ni eld’Albert Rivera  han acceptat la proposta del PSOE de demanar informes als lletrats parlamentaris per prendre una decisió més endavant. Consideren els liberals que la situació era prou “clara” i que no era necessari sol·licitar un criteri jurídic.

Alternatives obertes

La decisió de la Taula suposa una clatellada per a Sánchez i els socialistes estudien ara què fer. A priori, tenen tres grans alternatives. Una, donar una nova batalla aquest dimarts en la Junta de Portaveus, en què el PSOE compta amb prou recolzaments, per portar la decisió al ple, on també tindria a una majoria per salvar l’esmena. 

Dues. Continuar tramitant per via ordinària la reforma de la llei d’estabilitat, cosa que implicaria esperar mig any per poder aprovar els objectius de dèficit i després portar el Pressupost al Congrés. És a dir, que no hi hauria Comptes públics a la campanya d’autonòmiques i municipals del maig del 2019.

Notícies relacionades

I tres. Resignar-se i presentar el camí del dèficit que tenia previst Mariano Rajoy, cosa que implica perdre 6.000 milions d’oxigen extra concedit per Brussel·les. En aquest cas, l’Executiu podria intentar encaixar en el Pressupost els 1.200 milions que li correspondrien a l’Administració central, però els territoris i la Seguretat Social perdrien la resta. 

Mentrestant,Podemha anunciat la possibilitat de recórrer alTribunal Constitucional.