TRÀMIT DE PRESSUPOSTOS

El PP i Cs intenten dinamitar l'argúcia de Sánchez per salvar els Pressupostos

El Govern confia a reformar la llei d'estabilitat en dos mesos i presentar els comptes abans de final d'any

Conservadors i liberals amenacen de recórrer davant del TC si el Congrés no els dona la raó

ovhl5druzjdptn6ny2vqs41100 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Pilar Santos

ElGovern, el PP i Ciutadans han aixecat els sabres en un combat d’enrevessats tecnicismes que manté en escac la presentació dels Pressupostos Generals per al 2019. L’Executiu confia que l’ardit fet servir per sorpresa per accelerar la tramitació doni els seus fruits. Calcula que podrà tenir reformada la llei d’estabilitat en dos mesos i després podrà aprovar el nou camí de dèficit i portar al Congrés els comptes abans de final d’any. Conservadors i liberals s’han rebel·lat aquest dimecres contra la maniobra reglamentària que els socialistes van fer servir a última hora de dimarts i amenacen de demanar un recursd’empara al Tribunal Constitucional. 

La primera batalla es farà en el Congrés. El PP recorrerà davant de la mesa de la Comissió de Justícia l’esmena presentada pel PSOE a la llei que regula més formació dels jutges en violència de gènere. Es tracta d’una norma que no té res a veure amb l’estabilitat pressupostària, però que ha permès al Govern utilitzar-la de drecera i accelerar tot el procés.  Com que en aquesta Comissió de Justícia els socialistes tenen majoria i previsiblement rebutjaran la petició, els conservadors elevaran la queixa a la Mesa de la Cambra, controlada pel PP i Cs. Pablo Casado i Albert Rivera estimen que allà podran bloquejar l’argúcia del Govern. Fonts de l’Executiu i del grup socialista consideren, en canvi, que la comissió és sobirana i que la 'Mesa gran’, com se la coneix, no pot ficar-s’hi.

Els comptes, al desembre

Els socialistes preveuen convocar aquesta comissió ben aviat (podria ser aquesta mateixa setmana), que la pròxima es debatin les esmenes en la ponència i que d’aquí tres setmanes ho aprovi el ple del Congrés. D’allà, s’envia el Senat. Nova temptació de bloqueig, perquè els populars conserven allà la majoria absoluta. No obstant, l’article 90.3 de la Constitució estableix que si l’Executiu demana tràmit d’urgència a la Cambra alta, el procés no pot demorar-se més de 20 dies. De tornada al Congrés, calculen a la Moncloa, la reforma de la llei d’estabilitat estarà aprovada a finals de novembre. Uns dos mesos. Una vegada validat el canvi en la llei pressupostària, el Senat ja no tindrà potestat per bloquejar el camí de dèficit. És a dir, Pedro Sánchez portarà els seus objectius al Consell de Ministres i el Congrés els aprovarà, ja que la majoria de grups estan a favor d’aquest camí, que permet 6.000 milions extra d’oxigen per al 2019. Amb aquest examen superat, el president podrà presentar els Pressupostos a mitjans de desembre. Els càlculs són justos i el PP i Cs faran tot el que sigui possible tècnicament per evitar-ho.

Els taronges diuen que, si les seves protestes parlamentàries no prosperen, elevaran la queixa al Constitucional i asseguren que, com que és un recurs d’empara, el tribunal resoldrà amb certa rapidesa, una cosa que fonts jurídiques qüestionen. El PP considera que l’estratagema del Govern (que introdueix una esmena en una llei per modificar-ne una altra) pot ser tombada pel TC, ja que n’hi ha precedents. Si bé és cert que en algunes ocasions el Tribunal ha anul·lat aquesta maniobra, en d’altres l’ha permès. Enmig de les interpretacions, el Govern recorda que els conservadors van utilitzar aquesta mateixa argúcia en 14 ocasions la legislatura anterior [consulteu document adjunt].

El PSOE reconeix que l’ofensiva del PP i Cs constitueix una "amenaça", però en el Govern esperen que "el joc brut" no tingui resultat. Fonts del Ministeri d’Hisenda asseguren que "no els preocupa". A la recambra, tenen una altra bala. Si veuen que s’eternitza el tràmit de reforma de la llei d’estabilitat l’Executiu sempre pot presentar el camí anterior, validat pel PP, i més tard ajustar en els Pressupostos la correcció dels 1.200 milions que té de marge l’Administració central. 

Comparació amb Maduro

La batalla pressupostària s’ha colat en la sessió de control. Casado ha considerat l’ardit del Govern de mesura "autoritària" i ja als passadissos els dirigents conservadors han insistit que estan disposats a arribar fins al Constitucional.

Sánchez ha defensat el mecanisme i ha retret al líder dels populars que s’hagi vist obligat a fer servir aquest recurs perquè els conservadors i el partit de Rivera "bloquegen" el canvi en la llei d’estabilitat imposant el seu "veto" a la Mesa del Congrés.  "Sigui vostè demòcrata i desbloquegi el debat. ¿Quina por té?", ha etzibat.

Notícies relacionades

Casado li acabava de retreure la martingala, després d’acusar-lo de governar "a cavall de mentides i autoritarismes" i comparar-lo amb el règim de Nicolás Maduro a Veneçuela

Malgrat l’amenaça de filibusterisme parlamentari impulsada, paradoxalment, pels dos grups que més solen apel·lar a l’"estabilitat" i l’"ordre", el Govern dona per fet que aconseguirà canviar la llei d’estabilitat i salvar els seus Pressupostos per a l’any que ve.