exdirector del màster de Cifuentes

Álvarez Conde va desviar diners de l'URJC a familiars i va utilitzar una 'targeta black'

Va fer transferències des de l'IDP als seus fills i gendre

La jutge d'instrucció número 34 de Madrid ha assumit la investigació

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

L’exdirector de l’Institut de Dret Públic (IDP) de la Universitat Rei Joan Carles de Madrid (URJC)Enrique Álvarez Condeva realitzar transferències de diners “no justificades” del compte de l’instituta familiars directes, entre els quals, els seus fills i el seu gendre. Així consta en el sumari del cas que instrueix el jutge d’instrucció número 34 de Madrid, sobre la comissió d’un delicte de malversació de fons públics en aquest institut, l’activitat del qual ja ha extingit la universitat.

A més, la jutge d’instrucció número 34 de Madrid ha assumit la investigació contra Conde per un delicte de malversació de cabals públics després de ser rebutjada la causa per la jutge que instrueix el cas de les presumptes irregularitats detectades en el màster que va cursar Cristina Cifuentes. Així consta en una interlocutòria en el qual la jutge María del Coro Monreal assumeix la competència.

Segons l’informe, Conde va fer transferències als seus fills que sumen 27.750 euros, mentre que en va fer d’altres de 20.000 euros en el cas del gendre i el germà d’aquest. Tots aquests pagaments, segons el delegat del rector, “no estaven justificats”. Amb aquest informe, la Policia informa que “procedirà a la presa de noves declaracions” per esbrinar el motiu d’aquests moviments de diners. La justícia investiga Álvarez Conde per aquest cas i en l’assumpte de les presumptes irregularitats destapades en el fals màster que va realitzar el 2012 l’expresidenta de la Comunitat de Madrid Cristina Cifuentes.

Targetes ‘black’

El catedràtic Enrique Álvarez Conde va utilitzar una ‘targeta black’ per a despeses personals a càrrec de l’IDP que dirigia “sense comptabilitat” i sense control per part de l’URJC. “Multitud de compres en comerços, bars, restaurants, despeses de taxis, incloent la compra a Pescaderías Hermanos Abad, Carnicería Alberto, compres mensuals al gestor musical Spotify, rebuts de Telefónica i Orange, compres al portal Just-eat, despeses en restaurants italians”.

“La realització de totes aquestes despeses no obeeixen indiciàriament a cap despesa relacionada amb l’exercici de la docència a més que, en el seu cas, tampoc es trobarien degudament autoritzats ni pressupostats amb l’autorització del Consell de Govern de l’URJC”, consta al document.

L’‘ordidor’ del sistema

La jutge Carmen Rodríguez Medel l’investiga per delictes de prevaricació i falsedat documental, i el considera ‘l’ordidor’ del sistema muntat a l’institut per donar tracte de favor a “un grup escollit” d’alumnes, entre els quals, també, el president del PP, Pablo Casado. En les tres ocasions que ha anat a prestar declaració s’ha acollit al dret a no declarar.

Notícies relacionades

En un informe policial aportat a la causa, que avui ha avançat la Cadena Ser, la Policia conclou que “crida l’atenció que persones de les que no consta a l’URJC que tinguin vinculació amb l’Institut de Dret Públic rebin transferències de diners dels comptes d’aquest Institut, en què en cap no consta cap tipus de concepte justificatiu”.

La informació surt arran de la declaració en seu policial del delegat del rector, que va detectaranomalies en els moviments del compte de l’institutquan el 4 de maig del 2018 va anar a la sucursal bancària del compte per fer-se’n càrrec.