ERC i PDECat demanen incloure el referèndum en el debat constitucional

Els republicans assenyalen que estudiaran la proposta d'eliminar els aforaments

Els postconvergents veuen amb bons ulls la mesura perquè a "Espanya hi ha molts aforats"

zentauroepp44415498 pla curt del nou president del pdecat  david bonveh   dalt d180722195036

zentauroepp44415498 pla curt del nou president del pdecat david bonveh dalt d180722195036 / Pol Sola

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Com era d’esperar, i ja ha passat altres vegades, qualsevol canvi que es plantegi de la Constitució és acollit a la trinxera independentista amb menyspreu. No tant pel contingut de la reforma per si mateix, com en aquest cas, si no perquè, assenyalen ERC i PDECat, es demostra que la presumpta intocabilitat de la Constitució per a segons què –és a dir, per incloure el dret a l’autodeterminació– s’evapora quan interessa. Es va veure el 2012, amb la modificació amb ‘agosticitat’ i urgència de l’article 135, el del dèficit zero, i s’entreveu ara amb el tema dels aforaments.

Així, la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, ha considerat aquest dilluns que, si el PSOE vol fer una reforma de la Constitució per suprimir els aforaments, s’hauria d’aprofitar per incloure-hi la possibilitat que "les nacions que integren l’Estat puguin exercir el dret d’autodeterminació".

"Encara hem d’estudiar la proposta del president del Govern, Pedro Sánchez –ha indicat Vilalta en una roda de premsa–, però puc exposar una reflexió inicial, i és que, si la Constitució es pot modificar d’urgència per al tema dels aforats o pel dèficit zero, també s’hauria d’aprofitar per incloure el dret d’autodeterminació".

Segons la portaveu d’ERC, al costat del dret d’autodeterminació, "haurien de poder introduir-se altres drets que no estan sent garantits actualment, com el de tenir una vivenda digna o suprimir els privilegis de la monarquia".

LA "INDIGNITAT" DE SÁNCHEZ

El president del PDECat, David Bonvehí, per la seva banda, sí que es va mullar sobre la proposta de supressió dels aforaments i s’ha mostrat "d’acord" amb debatre la seva eliminació per tal com considera que a Espanya hi ha massa persones que gaudeixen d’aquest privilegi. Això sí, Bonvehí ha considerat "indigne" que Sánchez no hagi plantejat cap proposta per a Catalunya.

Notícies relacionades

Després de recordar que Sánchez va arribar a la Moncloa gràcies en part als "vots independentistes" en la moció de censura de juny, Bonvehí ha dit que esperava que el president del Govern plantegés avui alguna oferta per "començar a dialogar" amb les institucions catalanes, però "no ha ofert res".

En canvi, sí que ha obert la "possibilitat de reformar la Constitució per un tema sobre el qual no hi ha un clamor ni una urgència com en el tema català", ha destacat Bonvehí, que ha apuntat que Sánchez "està fent bo" l’anterior president socialista, José Luis Rodríguez Zapatero, que "almenys era conscient que hi havia un problema polític" a Catalunya.