CONFERÈNCIA

Casado suggereix aplicar ja un 155 extrem com el de l'Ulster

El líder del PP reclama mà dura com més aviat millor i que la Generalitat torni les competències

Descarta l'«apaivagament» de Sánchez i li ofereix la seva majoria absoluta al Senat

45002153 60

45002153 60 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Quan Soraya Sáenz de Santamaría va explicar a la premsa el mes d’octubre passat com aplicaria l’article 155, es va posar molt insistent. “Les competències no es tornen a l’Estat. No és l’Ulster. No desapareix l’autonomia ni l’autogovern, és que l’Estat tingui altre cop aquestes competències...  Queda tal com està, però els responsables d’aquestes institucions són substituïts i en un temps molt delimitat”, va declarar l’aleshores vicepresidenta. Ara, el líder del PP, Pablo Casado, que va guanyar Santamaría en les primàries internes del partit, proposa justament això, aplicar a la Generalitat de Catalunya el mateix procés que ha viscut Irlanda del Nord amb el Govern britànic, que ha suspès en quatre ocasions la seva autonomia. “No crec que [l’expremier] Tony Blair sigui un sospitós ultra”, va apuntar.  

Notícies relacionades

En un acte del diari ‘La Razón’, el líder dels populars va advertir que Pedro Sánchez ha de prendre la iniciativa i activar ja l’article 155 amb l’enviament d’un requeriment al president, Quim Torra per“posar ordre a Catalunya”i es recuperi la “concòrdia”. Segons Casado, en aquests moments les autoritats catalanes “estan recuperant lesestructures d’Estat, estan obrintambaixades, estan incomplint el mandat d’estabilitat pressupostària malversant diners per una altra vegada avançar en el procés d’independència”.  “Donen ordres il·legals als Mossos, estanadoctrinanta les escoles, llancen propaganda en els mitjans públics”, va continuar.

Sense esperar una altra “mascarada”

El dirigent popular va instar Sánchez a no perdre més temps i aprofitar-se de la “generositat” del PP que, amb la seva majoria absoluta en el Senat, li ofereix aprovar un 155 més dur i més extens que el que va posar en marxa Mariano Rajoy. Casado va demanar al cap de l’Executiu socialista que deixi la via del “diàleg” i l’“apaivagament” i li va dir que els espanyols fa “massa anys que confien en les bones intencions” de les autoritats catalanes. Casado creu que la “confrontació” als carrers catalans és tan “inacceptable i perillosa” que ja no s’ha d’esperar cap “mascarada en el Parlament” o que els independentistes “tornin a prendre conselleries per força”.