ELS JUDICIS DEL PROCÉS

El Suprem dictarà la sentència del procés després de les eleccions del maig

Els terminis perquè s'instrueixin les defenses i presentin els seus escrits impedeixen que el judici comenci abans del gener

Es calculen dos mesos de vistes en sessions de matí i tarda i que la sentència no pugui dictar-se abans del juliol

zentauroepp42597791 graf7287  madrid  21 03 2018   de izquierda a derecha los ma180321110521

zentauroepp42597791 graf7287 madrid 21 03 2018 de izquierda a derecha los ma180321110521 / Angel Diaz

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

Serà impossible que el Tribunal Suprem dictila sentència contra els líders del procés, processats per rebel·lió, malversació o desobediència, abans de les eleccions autonòmiques, municipals i europees que se celebraran al maig. La tramitació de la causa, en quèles defenses han demostrat tenir un interès especial a retardar-la tan com sigui possible per fer coincidir el judici amb aquests comicis, ha obligat l’alt tribunal a fer un nou calendari, que situa l’inici de la vista oral al gener i la previsió per dictar sentència després de la consulta electoral

Fonts del Suprem han apuntat a aquest diari el temps transcorregut en altres procediments rellevants a dictar sentència després de concloure el judici –com el de la primera època del ‘cas Gürtel’, en què el tribunal va tardar mig any a pronunciar-se– per considerar difícil que abans del juliol es conegui la que determinarà si el que va passar a Catalunya va ser rebel·lió, sedició o una simple consulta ciutadana sense rellevància penal, com pretenen les defenses amb escasses esperances.

En aquests moments les defenses dels 18 processats a disposició de la justícia espanyola tenen fins al pròxim dia 25 per donar-se per instruïdes del procediment i sol·licitar l’obertura del judici oral, com ja han fet la fiscalia i l’acusació que exerceix Vox, o, al contrari, demanar-ne la revocació per practicar noves diligències, opció anunciada per alguns lletrats i amb la qual compta el tribunal.

Acusació per rebel·lió

La sala de set magistrats que jutjarà el cas, sota la presidència deManuel Marchena, s’haurà de reunir per determinar si alguna de les proves sol·licitades és necessària o no. Una vegada descartades, el tribunal procedirà a dictar l’obertura de judici oral i donarà trasllat a les acusacions perquè en un termini de cinc o 10 dies presentin els seus escrits de qualificació, la qual cosa es produirà a l’octubre, però després de l’aniversari de l’1-O.

Serà aleshores quan s’aclareixin tots els dubtes suscitats sobre l’acusació de la fiscalia. Segons les fonts consultades, difícilment s’eliminarà la rebel·lió, malgrat les contínues crides públiques dels socis parlamentaris dePedro Sánchezperquè el ministeri públic rebaixi la seva acusació, si el Govern vol garantir l’estabilitat amb l’aprovació d’uns pressupostos que deixin de ser una pròrroga dels del PP.

Previsiblement aquest delicte s’acompanyarà, com a alternatives, del de sedició o del de conspiració per a la rebel·lió en l’escrit fiscal. L’Executiu té poc marge per ordenar rebaixes de penes sense exposar-se a un escàndol majúscul, ja que els quatre representants del ministeri públic s’han mostrat inflexibles amb l’existència de la rebel·lió durant tota la instrucció del procediment. On té més capacitat de maniobra és en l’Advocacia de l’Estat, que pot acusar pels delictes que consideri, però no resultaria estrany que se centrés en el que va motivar la seva personació: la malversació.

Notícies relacionades

En qualsevol cas, la decisió que adopti la fiscalia en aquesta causa marcarà també la seguida contra l’excap dels Mossos Josep Lluís Trapero i la resta de l’excúpula política del cos, que la magistrada Carmen Lamela només va processar per sedició i organització criminal. De fet, fonts de l’alt tribunal han assenyalat que el judici de l’Audiència Nacional se celebrarà després de conèixer-ne la sentència, que, com que serà ferma automàticament, marcarà el criteri de la resta de tribunals espanyols amb procediments relatius al que va passar a Catalunya entre el setembre i l’octubre de l’any passat.

Qüestionar la competència

Coneguda l’acusació fiscal, les defenses tornaran a intentar qüestionar la competència del Tribunal Suprem per jutjar el procés i tornaran a plantejar la vulneració de drets fonamentals que han defensat durant la instrucció a través de la interposició d’un article de pronunciament previ. Quan presentin el seu escrit de defensa, es fixarà el judici, per evitar qualsevol retard en una causa amb presos.