Després de la renúncia de Montón

El PSOE demana la dimissió de Casado pel seu màster a la Universitat Rei Joan Carles

El líder del PP s'esforça a assenyalar les diferències entre el seu cas i el de l'exministra

Podem demana al dirigent conservador que publiqui els treballs per demostrar que no hi va haver plagi

20180912 406639 lastrat 1 1-dimision-casado / periodico

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

La portaveu del PSOE al Congrés, Adriana Lastra, ha demanat la "dimissió" del president del PP, Pablo Casado, per les suposades irregularitats del seu màster: "El que va fer Montón ahir és indicar-li el camí", ha afirmat, després de recordar que Montón no està investigada judicialment i Casado, sí. Lastra ha argumentat que Casado "ha de presentar la seva dimissió", una vegada que l’"exigència ètica en la nostra democràcia es va exemplificar ahir amb la dimissió de la ministra i companya" Carmen Montón, que "no està investigada judicialment", ha recalcat.

Com a resposta, la portaveu del PP al Congrés,Dolors Montserrat, ha advertit que "qui té el problema és el PSOE i Pedro Sánchez", que és qui, a més, ha de donar explicacions després de la dimissió de dos ministres (Màxim Huerta i Carmen Montón) en els seus cent dies de Govern.

La portaveu popular ha recordat que el seu grup parlamentari va demanar la tesi doctoral del president del Govern i està "a l’espera" que la hi remetin. "Veurem si es pública realment o no la tesi", ha dit Montserrat recordant les paraules del mateix Sánchez, que avui ha assegurat que sí que ho és. 

Casado, tranquil

En qualsevol cas, després de la dimissió de Carmen Montón el focus se situa ara en el president del PP, Pablo Casado, que s’enfronta a un cas que pot semblar similar, tot i que a ulls dels conservadors hi ha grans diferències. "No hi té res a veure", deia aquest matí als passadissos del Congrés Fernando Martínez-Maíllo (apunt: ell va donar suport Soraya Sáenz de Santamaría, ara ha de defensar el nou cap).

Maíllo continuava assenyalant que la sortida de Montón "suposa un reconeixement implícit" que ha plagiat el seu treball de final de màster. ¿Se sap si Casado, sobre el qual el Suprem decidirà en els propers dies si l’imputa pel seu màster, va copiar els treballs que va presentar? No, no se sap. El líder del PP va reunir a la premsa el 10 d’abril per aclarir les informacions periodístiques que l’arraconaven amb Cristina Cifuentes per haver obtingut un màster amb tracte de favor i va mostrar documents de la matrícula i també els treballs, però no va permetre que es llegissin, de manera que no s’ha pogut comprovar si els va plagiar o no.

Després de la sessió de control al Govern, Casado no ha evitat els periodistes als passadissos i ha respost a algunes preguntes. El dirigent conservador assenyala algunes diferències entre l’escàndol de Montón i el seu. “Fa cinc mesos que jo dono explicacions que no tenen res a veure amb això. En el meu cas, jo sí que ho vaig fer tot a través de la secretaria, vaig guardar tota la documentació [...] Fer analogies amb altres casos en què hi ha hagut preusmptament falsedat documental, modificacióde la intranet  oficial a la universitat, convalidacions del mateix institut, en el meu cas eren de rectorat... Després de cinc mesos d’explicacions, permetin que digui que el PP està pendent de les coses importants, que se suma a la dimissió del ministre de Cultura, el que està passant a Catalunya...", ha declarat a la premsa.

casado / periodico

Casado assegura que està "molt tranquil", perquè no ha canviat el que ha dit des del primer moment. "Era un alumne més, no coneixia els que organitzaven aquest curs del doctorat, és una diferència amb el cas d’ahir, en què hi va haver correus electrònics i una relació personal, i, a més, el meu no era un màster habilitant finalista. El meu era un curs del doctorat amb una altra regulació, amb una altra normativa i amb un altre marc en el pla Bolonya", ha afirmat. A més, respecte a donar a conèixer els seus treballs o no ha respost que "en un curs del doctorat, els treballs aportats no són públics". I en aquest sentit ha afegit que al final no va escriure la tesi i ni tan sols pot retirar "cap títol de la secretaria" perquè "no va inscriure" la tesi.

Pressió de Podem 

Però aquestes explicacions no sembla que puguin convèncer el líder de Podem, Pablo Iglesias, que ha avisat que després de la renúncia de Montón "la pilota està a les mans del líder del PP". Segons Iglesias, Casado hauria d’ensenyar ara els treballs del màster per demostrar que no hi va haver plagi. El dirigent del partit morat, que ahir va comentar amb Pedro Sánchez la dimissió de la ministra, ha lamentat que Montón hagi hagut de renunciar. "Però l’hi havíem d’exigir perquè no és acceptable per a la dignitat de la universitat pública un màster que sembla fraudulent i una tesi copiada", ha apuntat.

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha sigut més suau i després de reconèixer que la dimissió de Montón li ha suposat perdre una "amiga", ha remarcat que el seu Executiu ha triat el "camí de l’exemplaritat", mentre que a d’altres "els costa", en una clara referència al líder del PP.

Treure els aforaments

D’altra banda, la líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, ha equiparat els casos de les presumptes irregularitats que esquitxen Casado i Montón, motiu pel qual, després de la marxa de la ministra, ha defensat treure els aforaments perquè el dirigent popular sigui investigat. "Si Casado no tingués aforament, ara mateix estaria imputat. ¿Per què no prenem aquestes mesures per treure privilegis als partits?", ha remarcat Arrimadas.

Notícies relacionades

El PDECat ha instat Casado a "reflexionar" sobre si la dimissió de la ja exministra de Sanitat l’afecta, ja que també va cursar un màster a la mateixa universitat pública, envoltat de polèmica.

Així ho ha assenyalat el portaveu parlamentari dels postconvergents,Carles Campuzano, que ha considerat "absolutament exigible" que l’opinió pública conegui el treball de final de màster en Dret Autonòmic de Casado, que és, precisament, segons ha apuntat, el que ha provocat la caiguda de Montón.