FRE EN EL CONGRÉS

El PSOE impedeix que sigui obligatori publicar els treballs de final de màster

El PP recolza el Govern, que utilitza l'excusa pressupostària per vetar una proposició de llei de Ciutadans

1
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

El Govern de Pedro Sánchez ha utilitzat l’argument del cost econòmic per vetar una proposició de llei de Ciutadans per millorar “l’autonomia i la rendició de comptes de les universitats espanyoles” i que obligaria a publicar a internet “tots els treballs de final de grau i màster, així com les tesis doctorals”.

Notícies relacionades

L’Executiu va prendre la decisió de frenar aquesta iniciativa del 6 de setembre passat, quan a la Moncloa ja tenien notícia de la investigació periodística sobre el màster de la ministra de Sanitat, Carmen Montón. Segons el document que ha enviat el Ministeri de Presidència al Congrés, el Govern s’ha oposat perquè “suposaria un augment dels crèdits pressupostaris”, una prerrogativa constitucional de la Moncloa. La Taula de la Cambra Baixa va donar llum verda aquest dilluns al vet amb els vots de socialistes i populars, una aliança “curiosa” segons Juan Carlos Girauta (Ciutadans), amb referència al’escàndol que sotja també Pablo Casado. Podem va donar suport al partit taronja. Girauta va comentar que l’Executiu ha al·legat que suposaria un augment de la despesa de cinc milions d’euros.

Segons el diputat taronja, amb aquesta llei no haurien sigut possibles els casos de Casado, Montón i Cristina Cifuentes, expresidenta madrilenya que també va cometre suposadament irregularitats en el màster a la Universitat Rei Joan Carles, la mateixa on van estudiar els altres dos polítics. Girauta va destacar que aquesta llei també suposaria obligar a aixecar l’“absolut secret” sobre la “misteriosa” tesi doctoral de Pedro Sánchez, “que ningú ha vist” perquè és “una de les coses més difícils del món” accedir-hi. El PP va registrar a l’agost una petició en el Congrés perquè la faci pública.