RETIRADA DE LA PERDEDORA DE LES PRIMÀRIES

Santamaría abandona la política

L'exvicepresidenta comunica Casado que deixa l'acta de diputada i obre una nova etapa

Alleujament en el PP de Casado en vista del temor que es quedés i es convertís en un vers solt

soraya-senz-de-santamara-abandona-la-poltica / periodico

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Ha arribat el moment. La 'vicetot’ se’n va. Soraya Sáenz de Santamaría i Pablo Casado han mantingut aquest migdia a Génova la reunió que tenien pendent per parlar del futur de l’exvicepresidenta i la política val·lisoletana li ha comunicat que deixa la política. L’exnúmero dos de Mariano Rajoy li ha dit al seu contrincant en les primàries que renuncia a l’acta de diputada perquè vol obrir una nova etapa en la seva vida.

La cita ha començat a la una del migdia a la seu del carrer Génova i ha durat tot just una hora. Els portaveus de Casado no han volgut comentar el contingut de la conversa. Públicament, el president del partit li havia ofert entrar en el comitè executiu nacional i també presidir alguna de les comissions del Congrés, dos llocs que no l’han atret prou com per continuar al seu lloc. Ara, Santamaría només vol ser militant, afirma una de les seves col·laboradores.

“He adoptat aquesta decisió després d’una profunda reflexió i des del convenciment que és el millor tant per a la nova direcció del Partit Popular com per a la meva família i per a mi”, escriu Santamaría en un comunicat que ha difós a la premsa. “Després d’una etapa de 18 anys d’intensa activitat política només puc mostrar la meva gratitud més profunda. Ha sigut una experiència impagable, en què he intentat donar el millor de mi mateixa al Partit Popular i al servei de tots els espanyols. A ells m’he degut sempre en la meva vocació política i he procurat amb el meu comportament i la meva feina respondre a la seva confiança”, explica.

Paraules per a Rajoy

Santamaría també remarca“l’honor” de treballar amb Rajoy del qual remarca que “va saber treure” Espanya de la crisi econòmica més gran de la seva història recent. “No li va tremolar el pols a l’hora de defensar la unitat d’Espanya i els drets de tots els espanyols”, destaca en el comunicat.

La política té paraules de record per als seus companys i per als afiliats, que la van elegir com a favorita en la primera ronda de les primàries del mes de juliol passat. Per acabar explica que ha transmès a Casado els seus millors desitjos d’èxit en aquesta nova etapa del partit, destacant que compta per a això amb la millor organització política d’Espanya i amb els militants més lleials, entre els quals sempre estarà.

Plantades

Aquest abandonament de Santamaría s’esperava després de veure la seva actitud quan va perdre les primàries. Aquestes setmanes ha plantat Casado en diverses reunions internes (l’última, dissabte) i també havia causat baixa en algunes cites parlamentàries importants com la reunió de la Diputació Permanent de l’agost.

Les primeres reaccions en el PP de Casado són missatges que transmeten alleujament, ja que desapareix l’amenaça que la diputada es quedi com una parlamentària més al Congrés i que es pugui cobvertir en una veu discordant dins del PP, amagada per veure si el ‘cas màster’ torna amb força contra el nou líder o no. El Tribunal Suprem ha de decidir encara si l’imputa o no per aquest assumpte. 

Règim d’incompatibilitats

Notícies relacionades

¿On anirà ara la totpoderosa exvicepresidenta? No ha donat cap pista, ara per ara. Ha de complir un règim d’incompatibilitats d’ex alts càrrecs que assenyala que no pot treballar en cap empresa privada sobre la qual hagi pogut prendre alguna decisió durant el seu mandat. En aquest cas, el nombre d’àrees que va tocar és ampli, ja que va ser vicepresidenta, ministra de la Presidència i ministra d’Administracions Territorials.

Casado l’atén "de mil amors"

Javier Maroto estava fent l’habitual roda de premsa dels dilluns a Génova quan ha saltat la notícia. Al ser preguntat just al final de la compareixença per la decisió de Santamaría de deixar la política, ha dit que no podia valorar-ho perquè ho desconeixia. Això sí, ha dit que Casado l’ha atès "de mil amors", com ha fet "sempre" amb "tothom" que no estava en la seva candidatura.