ACTES INSTITUCIONALS DE L'ONZE DE SETEMBRE

Diada Park

La successió d'esdeveniments independentistes converteix el Born cada 11 de Setembre en un parc temàtic

14062018 sonargrande / periodico

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

El 10 i l’11 de setembre el Born es converteix, cada any, en Diada Park, el parc temàtic de l’independentisme. No se li pot donar més voltes, tret que sigui per publicitar-ho com cal i atraure algun turista, que ja se sap que aquesta zona de la ciutat flaqueja. Un suggerència de recorregut als ‘tour operators’ podria començar a mitja tarda del dia 10 al Fossar de les Moreres. Allà, el Govern en ple i capitanejat pel president Quim Torra ha fet una ofrena floral en homenatge als caiguts al lloc del 1714. Lluny queden els dies en què el president ni s’apropava per aquests llocs en aquestes dates per entendre que era un niu de radicals. N’hi hagi prou amb dir que Jordi Pujol només hi va acudir una nit quan ja havia deixat el càrrec.

Després de l’ofrena, el respectable, no molt nombrós, però persistent, ha començat a cridar “unitat, unitat.” Al que un altre sector ha respost amb un cacofònic “llibertat, llibertat”. Els consellers d’ERC s’han apuntat ràpidament al segon crit que, finalment, s’ha imposat.

El segon punt del parc temàtic podria ser el Born Centre Cultural on, a les set, els Mossos assajaven la hissada de la senyera que, amb tots els honors realitzarien un parell d’hores després, no fos que s’encasquetés en aquells delicats moments. D’allà a les portes del Parlament, a l’espera que el grup ‘Obeses’ iniciés els actes oficials de la Diada. Fora fins i tot de programa es pot ressenyar la xiulada a Miquel Iceta i Eva Granados quan han sortit del Parlament. Els crits de venuts són segurament només un aperitiu del que hauran de suportar dimarts en la seva ofrena floral a Rafael Casanova.

En el programa, després d’‘Obeses’, es va fixar l’inici de la marxa amb fanalets que transporten la llum del Canigó, una tradició que té a veure amb l’inici del solstici d’estiu i les fogueres de Sant Joan, però que, bé, pel que sembla, tot s’hi val.

Fanalets vs Torxes

Notícies relacionades

Cert és que la imatge del camarlenc amb levita transportant el fanalet dos passos per davant dels presidents Torra i Roger Torrent (després de sostenir-la aquests uns instants) es podria fins i tot polir-la, però en qualsevol cas és sempre millor que una imatge amb torxes que pugui remetre a pel·lícules com ‘Frankenstein’, ‘la Bella i la Bèstia’. Per parlar només de pel·lícules i no de règims d’infaust record.

El passeig amb el fanalet es va aturar davant del centre cultural del Born just quan a 30 metres de distància, pel carrer del Rec, circulava una processó, aquesta sí, com cada any, amb torxes. Una contraprogramació a l’acte oficial només superada per la del missatge televisiu del mateix president que va obligar a demorar uns minuts la hissada, impecablement executada, de la senyera del Born.