El Govern obre la porta a continuar venent bombes làser a l'Aràbia Saudita

La suspensió del contracte armamentístic posa en risc la venda de cinc corbetes per 1.813 milions d'euros

Celaá desautoritza Robles i diu que la cancel·lació d'un material que pot utilitzar-se al Iemen no està decidida

undefined44933744 madrid   07 09 18    isabel celaa  portavoz del gobierno  y 180907145058

undefined44933744 madrid 07 09 18 isabel celaa portavoz del gobierno y 180907145058 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El Govern s’està veient obligat a dur a terme complexos equilibris per salvar un contracte internacional multimilionari i alhora no col·laborar en foscos conflictes bèl·lics. Dimarts passat, el Ministeri de Defensa va comunicar l’anul·lació de la venda a l’Aràbia Saudita de 400 bombes de precisió làser, que es poden fer servir alIemen, i la devolució dels 9,2 milions d’euros avançats per la monarquia absoluta del Pròxim Orient. La decisió, no obstant, no està presa. L’Executiu va obrir la porta aquest divendres a fer marxa enrere, deixant així en mal lloc la titular de Defensa, Margarita Robles.

La iniciativa té importants conseqüències. Sobretot, a Andalusia. L’anunci del departament dirigit per Robles va causar un enorme malestar entre les autoritats de Riad, fins al punt de posar en risc un altre contracte molt més sucós: la fabricació, per part de Navantia San Fernando, a la badia de Cadis, de cinc corbetes per a l’Aràbia Saudita, que suposen 1.813 milions d’euros i prop de 6.000 llocs de treball en una zona deprimida econòmicament.

A primera hora del matí d’aquest divendres, uns 1.500 empleats de Navantia van tallar l’autovia que passa per San Fernando en protesta per l’anunci de Robles. El PP va atacar el Govern. Podem, a través del seu secretari d’Organització, Pablo Echenique, va dir que l’elecció entre "vendre armes o menjar" suposava "un dilema impossible". I la presidenta andalusa, la socialista Susana Díaz, va exigir a l’Executiu central que donés una solució "com més aviat millor" per garantir el contracte a les drassanes gaditanes.

Comissió interministerial

Així que el Govern, davant de tots aquests elements, va decidir reconsiderar l’anul·lació de la venda d’armes, que prové d’un acord firmat per l’administració de Mariano Rajoy el 2015. En una nova rectificació per part de l’Executiu, després de les dutes a terme sobre el jutge Pablo Llarena i el Valle de los Caídos, la portaveu i titular d’Educació, Isabel Celáa, va dir que l’anunci portat per Defensa no es corresponia amb cap iniciativa tancada.    

Notícies relacionades

"Una comissió interministerial donarà una solució", va dir la ministra, sense voler aclarir si la venda de bombes a l’Aràbia Saudita li plantejava a l’Executiu algun tipus de dilema ètic. La rica monarquia del Pròxim Orient és el primer comprador de material militar espanyol fora de l’OTAN, amb una inversió de 270 milions d’euros durant l’any passat, però altres països que tenien contractes similars amb Riad, com Alemanya i el Canadà, han suspès en els últims temps la venda d’armes a l’Aràbia Saudita per la seva implicació en el conflicte del Iemen. "El Govern treballa amb l’objectiu de mantenir les bones relacions amb l’Aràbia Saudita i mantenir els contractes per a la fabricació de cinc corbetes", va explicar Celaá.

Fonts de la Moncloa van detallar poc després que l’anunciada comissió interministerial que estudiarà la venda de bombes estarà conformada, com a mínim, pels departaments d’Afers Exteriors, Defensa, Indústria i Interior. També es van distanciar de l’anunci de Robles. "El que va fer va ser una declaració d’intencions que ha de passar per diferents matisos. S’està estudiant tot. Veurem com es resol per no generar confusió", van assenyalar aquestes fonts. Del que es tracta ara, van acabar, és de buscar una sortida "intermèdia".