El Govern espanyol deixa anar que sense Pressupostos hi haurà avenç electoral

Sánchez assenyala que la seva "única opció" passa per aprovar els comptes de l'any que ve

Ábalos confia en el recolzament del PDECat i ERC i demana a Torra que "acabi amb el deliri"

undefined44887191 madrid 03 09  2018  politica  el secretario general del psoe180903131750

undefined44887191 madrid 03 09 2018 politica el secretario general del psoe180903131750

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El Govern central comença a deixar anar la idea que si no aconsegueix aprovar els Pressupostos per a l’any que ve, una iniciativa que es presenta atapeïda d’obstacles, no tindrà més remei que anticipar eleccions. Sense dir-ho clar i net, per no enganxar-se els dits amb un compromís d’avançament per endavant, Pedro Sánchez ha lligat aquest dilluns les dues situacions.

L’Executiu espanyol podria prorrogar els comptes del 2018, aprovats per Mariano Rajoy just abans de la moció de censura que el va desallotjar del poder, però el president rebutja aquesta possibilitat. "Aquests no són els meus Pressupostos", ha dit el líder socialista a la SER. El Govern central, ha continuat, "només té una opció": tirar endavant el seu propi projecte. Poc després, a la seu del PSOE, el secretari d’Organització del partit i ministre de Foment, José Luis Ábalos, ha deixat clar que l’Executiu espanyol no pensa continuar si no pot tirar endavant les seves iniciatives. “La nostra vocació no és estar en el poder pel poder. Aquesta és la gran diferència amb la dreta", ha dit Ábalos.

Els obstacles

L’aprovació dels Pressupostos Generals de l’Estat sembla ara mateix molt difícil. Sánchez, tot i així, confia a tirar-los endavant. "A tots els grups [que van donar suport a la moció de censura], els convé treure’ls endavant", va dir el president divendres a la nit, a l’avió que el va traslladar de tornada a Espanya després de la seva gira per Llatinoamèrica.

El pla de l’Executiu central passa per arribar a un acord amb Podem, presentar el projecte al novembre i tenir els comptes llestos al febrer, per a la precampanya de les eleccions municipals i autonòmiques del maig. Però les converses amb el partit morat van lentes i la renúncia del Govern central a crear un impost a la banca per finançar les pensions, en contradel que es va anunciar a principis d’any, complica l’acord.

Tot i que comptessin amb el suport dels de Pablo Iglesias, els socialistes necessitarien també el PNB (procliu a l’acord) i ERC i el PDECat. Aquí el pacte sembla més difícil. Els dos partits catalans vinculen el seu suport als Pressupostos a una sortida dels polítics independentistes presos, una cosa que el Govern espanyol no està disposat a acceptar.

"Els judicis afecten, clar que afecten. No ajuden. Ara, ¿la resposta ha de ser enrarir més la situació? Davant qualsevol intent d’arbitrarietat, la llei. El Govern central no es pot dirigir a la fiscalia per influir", ha dit el ministre de Foment, que també ha tingut dures paraules per al president, Quim Torra, a qui ha demanat que "acabi amb el deliri" a Catalunya.

La "profecia autocomplerta"

Notícies relacionades

"Els d’aquest any no són els nostres pressupostos. Hem d’intentar gestionar altres pressupostos. Tots aquests elements estan pendents d’aquesta negociació. ¿Què podria passar? Fins que no passi, no podrem avançar", ha assenyalat Ábalos. Altrament, ha continuat el ministre després de la reunió de l’Executiva socialista, podria caure en una "profecia autocomplerta".

"La intenció és negociar el pressupost amb la majoria de grups parlamentaris. En aquestes negociacions saps com hi entres, però no com en surts", ha explicat Ábalos, que ha deixat clar que el PSOE, el qual totes les enquestes col·loquen en primer lloc, no té cap por d’una convocatòria d’aquest tipus. Al contrari. "La convocatòria d’eleccions és una atribució del president del Govern espanyol, però de tota manera dic: si hi ha un partit preparat per enfrontar-se a eleccions, és aquest. N’hi ha d’altres que les demanen, però estan desitjant que no n’hi hagi", ha conclòs.