REPTE SOBIRANISTA

Puigdemont: «Mana Torra, per descomptat. Jo no mano»

L'expresident avança que no es tornarà a presentar al càrrec si es concreta la república catalana

zentauroepp44476707 catalonia s deposed president carles puigdemont  r  and curr180827111602

zentauroepp44476707 catalonia s deposed president carles puigdemont r and curr180827111602 / NICOLAS MAETERLINCK

2
Es llegeix en minuts
Europa press / El Periódico / Barcelona

L’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha afirmat aquest diumenge que qui mana en el Govern és el seu successor, Quim Torra, i no ell. Preguntat per qui mana més, l’expresident conclou: “Ell, per descomptat. Jo no mano”. Puigdemont ha fet aquestes declaracions en una entrevista conjunta que ‘El Punt Avui’ els ha fet a ell i a Torra.

D’altra banda, en la mateixa entrevista, Torra considera que debatre qui mana més és “una polèmica de tertúlia”, i reivindica que Puigdemont continua tenint un pes específic molt important a l’hora d’internacionalitzar la causa sobiranista.

Torra recorda que Puigdemont continua sent el líder de JxCat tot i que finalment no pogués optar a president, i considera que des de la seva actual residència a Bèlgica s’ha convertit en “el líder del moviment independentista a nivell internacional”.

Desig ideal

L’expresident ha anunciat que no té previst tornar a optar a la Presidència de la Generalitat si en aquest mandat es concreta la independència i es forma un “Govern republicà”.

“El desig ideal és no haver de presentar-me de president perquè significaria que hem superat positivament aquesta etapa i que hem entrat en la fase de construcció del Govern republicà”, ha exposat.

Així, si es concretés la república, considera que seria el moment de deixar pas a “nous lideratges i noves formes polítiques” i consideraria que no tindria sentit tornar a ser candidat, com ho va ser de la candidatura de JxCat en les eleccions catalanes al desembre del 2017.

Puigdemont reivindica que en aquestes eleccions va encapçalar una llista “que va tenir molt recolzament” –va ser la segona més votada després de Cs–, i que tenia la majoria parlamentària per tornar a ser investit, una cosa que no va ser possible per les restriccions que va posar el Tribunal Constitucional.

L’expresident assegura que encara està “en aquella posició”, és a dir, que considera que va haver de ser investit, però afegeix que, si es concreta un Estat català, no s’hi tornarà presentar, per donar pas a nous candidats.

Definir el ‘Consell de la República’

En les pròximes setmanes ha de definir-se el Consell de la República que JxCat i ERC van pactar crear per defensar la república catalana, i Puigdemont relata que l’objectiu serà “treballar per a Catalunya des de Bèlgica, Escòcia i Suïssa” –països en què hi ha líders sobiranistes–.

Puigdemont està cridat a liderar aquest òrgan, però promet que no serà unipersonal: “És un òrgan plural i transversal com ha sigut sempre el moviment independentista i ho ha de continuar sent. Seran decisions compartides i consensuades. No podem avançar de cap altra forma”.

Preguntat per qui mana més actualment, si ell o el seu successor en el càrrec –assenyalat pel mateix Puigdemont–, Quim Torra, l’expresident conclou: “Ell, per descomptat. Jo no mano".

Notícies relacionades

En la mateixa entrevista, Torra considera que debatre qui mana més és “una polèmica de tertúlia”, i reivindica que Puigdemont continua tenint un pes específic molt important a l’hora d’internacionalitzar la causa sobiranista.

Torra recorda que Puigdemont continua sent el líder de JxCat tot i que finalment no pogués optar a president, i considera que des de la seva actual residència a Bèlgica s’ha convertit en “el líder del moviment independentista a nivell internacional”.