NOU CURS POLÍTIC

Torra rebutja avançar eleccions i anuncia un pacte amb ERC sobre els diputats suspesos

No revela el contingut de l'acord i assegura que les relacions amb Esquerra són bones

zentauroepp44747178 pra07  prada de conflent  francia   23 08 2018   el presiden180823142432

zentauroepp44747178 pra07 prada de conflent francia 23 08 2018 el presiden180823142432 / GUILLAUME HORCAJUELO

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha rebutjat aquest dimecres avançar les eleccions a Catalunya i ha considerat que en l’actual legislatura es pot seguir avançant cap a una república catalana i també aprovar els pressupostos del 2019.

En una entrevista a 'Vilaweb' recollida per Europa Press, ha argumentat que descarta un avançament electoral perquè creu que actualment existeix una "direcció clara" cap a on ha d’anar el procés sobiranista i també unitat entre els actors que el defensen.

A més, ha assegurat que té un pacte amb ERC per resoldre al Parlament la situació dels diputats suspesos pel Tribunal Suprem, un tema que va generar una crisi entre JxCat i els republicans en un ple del mes de juliol.

"Sí, hi ha un acord, la qüestió s’ha solucionat. Però permeteu-me que avui no el concreti, perquè seria una deslleialtat cap als socis", ha afirmat, garantint les relacions entre els dos socis del Govern són bones.

Problemes abans de vacances

El president català ha admès que abans de les vacances d’estiu algunes coses "no havien funcionat bé" entre JxCat i ERC, i ha exposat que els problemes que van tenir al Parlament estan ben encarats i es resoldran.

Ha precisat que ha pactat amb ERC tenir reunions sistemàtiques a nivell de Govern, Parlament i dels partits perquè els dos socis estiguin alineats i no mostrin més fissures: "Puc dir que en aquest sentit veig l’horitzó net, veig que ho aconseguim".

El president rebutja concretar el contingut de la conferència que farà el 4 de setembre sobre el futur de Catalunya, però sí que esbossa alguns dels punts que tindrà; entre els quals, una anàlisi de la situació actual i "autocrítica" sobre episodis del passat, com el de la declaració del 27 d’octubre del 2017.

"És una conferència que vol reprendre la iniciativa, passar de la fase de restitució a una altra fase [...]. Cal tornar a marcar la línia perquè l’independentisme és la força majoritària del país. Té una majoria que demana una resposta i una concreció", exposa.

Torra diu que, després del mes d’octubre de l’any passat, "els catalans ara ja saben fins on han d’estar disposats a arribar si volen vèncer l’Estat" i també fins on està disposat a arribar l’Estat per frenar la independència, i la conferència desenvoluparà aquestes qüestions.

"Palanca" per a la república

El president català es mostra convençut que encara és possible implementar una república catalana en aquest mandat: "Aquest Govern està compromès a fer efectiva la república. És un Govern independentista i treballa per a la independència".

També insisteix que buscarà "trobar la palanca que permeti aquest moment per fer efectiva la república", i avança que no tornarà a apostar per celebrar un referèndum d’independència, ja que ho considera una fase ja superada del procés sobiranista.

Notícies relacionades

Assegura que l’objectiu del seu Govern és tenir previstos tots els plans de contingència per aconseguir la independència: "Pots guanyar o perdre la independència, però no pots no estar preparat. Pot passar de tot, però ho hem de donar tot i ens hem d’haver preparat bé".

Torra defineix la CUP com a "soci preferent" per aprovar els pressupostos del 2019, però també contempla buscar el suport dels comuns, ja que considera que amb el grup que lidera Xavier Domènech tenen sintonia en temes socials.