REFORMA POLÍTICA

El Govern crea una comissió per restablir la justícia universal

Baltasar Garzón no participarà en la comissió malgrat ser un dels principals defensors de la justícia universal

Dolores Delgado explica que vol lluitar contra "la criminalitat organitzada i crims contra la naturalesa"

zentauroepp42454228 barcelona 09 03 20018 la fiscal dolores delgado   experta en180606122245

zentauroepp42454228 barcelona 09 03 20018 la fiscal dolores delgado experta en180606122245 / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

La ministra de Justícia, Dolores Delgado, ha anunciat aquest dilluns que el Govern ha nomenat una comissió d’experts per restablir la justícia universal després de la reforma que va dur a terme l’exministre Alberto Ruiz Gallardón i que va restringir les seves capacitats. 

"Hem nomenat una comissió perquè aquest Govern vol donar entrada i participació a la societat civil en determinades iniciatives", ha explicat Delgado en una entrevista a RNE. La comissió començarà a treballar aquest dimarts 28 d’agost, però es desconeix quan donarà resultats tangibles: "Són tràmits parlamentaris i ja se sap que parlem de majories i de consens", ha remarcat Delgado. 

Jurisdicció universal 

La justícia universal inclou la llei penal, el principi de personalitat o de nacionalitat i el principi real, de protecció o de defensa. Es tracta d’un dels principis d’aplicació extraterritorial de la llei i té l’objectiu d’evitar a l’impunitat delscrims comesos contra la humanitat

En aquest sentit, la ministra ha aclarit que en jurisdicció universal "hi ha molts avenços" i que aquest principi serveix, també, "per a la criminalitat organitzada i crims contra la naturalesa", a més de vetllar per la defensa dels drets humans. "Ens agradaria que es creés un tribunal internacional per jutjar crims contra la mare terra", ha sentenciat.

Segons ha avançat ‘Eldiario.es’, el grup d’experts que treballaran per restablir aquest principi jurisdiccional estarà presidit per la ministra i vicepresidit pelsecretari d’Estat de Justícia, Manuel Dolz. Així mateix, Delgado ha negat la participació del’exmagistrat de l’Audiència Nacional, Baltasar Garzón, un dels principals defensors de la justícia universal i apartat de la carrera judicial. 

Notícies relacionades

Amb tot, Delgado ha defensat la millora de la legislació espanyola perquè considera que "si es millora en el futur, Espanya serà un país molt més just".