comunicat

Els Franco recorreran per impedir l'exhumació de les restes del dictador

En un comunicat difós aquest dissabte, la família anuncia que esgotarà els recursos legals

zentauroepp44738019 madrid  21 08 2018  valle de los caidos  tumba de francisco 180824155617

zentauroepp44738019 madrid 21 08 2018 valle de los caidos tumba de francisco 180824155617 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Efe / Madrid

La família de Francisco Franco ha advertit que esgotarà els recursos legals al seu abast per impedir l’exhumació al Valle de los Caídos de les restes mortals de Francisco Franco, el trasllat del qual empara un reial decret publicat avui al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE).

El BOE publica aquest dissabte el reial decret, aprovat en l’últim Consell de Ministres i que permetrà exhumar el dictador al puntualitzar que a partir d’ara el Valle de los Caídos serà un “lloc de commemoració, record i homenatge a les víctimes” de la guerra civil on “només hi podran jeure les restes mortals” dels morts en la contesa.

El text, que entra aquest dissabte en vigor i modifica la llei de memòria històrica del 2007, declara “d’urgent i excepcional interès públic, així com d’utilitat pública i interès social, la immediata exhumació i el trasllat de les restes mortals” del dictador.

Aquesta decisió, segons el reial decret, reuneix els requisits constitucionals d’“extraordinària i urgent necessitat” que habiliten el Govern de prendre-la mitjançant reial decret, amb la qual es compleix una proposició no de llei de l’any passat i els “reiterats requeriments” de Nacions Unides sobre aquest assumpte.

“La presència al recinte de les restes mortals de Francisco Franco dificulta el compliment efectiu del mandat legal de no exaltació del franquisme i el propòsit de retre homenatge a totes les víctimes de la contesa”, argumenta el text.

El procediment que regeix el reial decret estableix una caducitat de dotze mesos a comptar des de l’inici dels tràmits a través d’un acord d’incoació que adoptarà el Consell de Ministres divendres vinent.

Aquest acord designarà un òrgan instructor i donarà 15 dies als interessats perquè puguin personar-se i presentar les al·legacions, així com a comunicar la destinació que desitgin per a les restes mortals de Franco.

Per a això, l’Executiu podrà sol·licitar l’assignació del corresponent títol de dret funerari a l’ajuntament en què s’efectui la inhumació.

Si existís “discrepància entre els familiars, o si aquests no manifestessin la seva voluntat en temps i forma, el Consell de Ministres decidirà sobre el lloc de reinhumació, assegurant una digna sepultura”.

Després de la publicació del reial decret, els nets de Franco han emès un comunicat en què assenyalen que “sota cap concepte” col·laboraran “activament o passivament” en la decisió del Govern.

I afegeixen que es reserven l’opció d’esgotar “tots els recursos legals” al seu abast, sense descartar cap altra acció legal que garanteixi els seus drets com a “únics legitimats per decidir la destinació de les restes mortals” del seu avi.

En aquest sentit, la família expressa la seva “confiança en els tribunals de justícia i en la legalitat vigent”, des del seu punt de vista “greument vulnerada” pel text legal aprovat ahir, i “molt especialment en la comunitat benedictina que té encomanada la custòdia de les restes”.

Els familiars recorden que aquesta ordre “ha manifestat que no accedirà a cap exhumació en contra de la família del difunt”, per la qual cosa esperen que el Govern “no podrà culminar el propòsit de vexar els mateixos en un acte de revengisme retrospectiu sense precedents al món civilitzat”.

“Sense perjudici de l’anterior, no permetrem mai que el Govern disposi de les restes del nostre avi en la forma que tingui per convenient per la qual cosa, si es produís una exhumació dels mateixos en contra de la nostra voluntat, exigirem que se’ns faci l’entrega dels mateixos per procedir a donar-los cristiana sepultura”, conclou la nota.

En una entrevista, un dels nets del dictador, Francis Franco, va descartar la hipòtesi de traslladar les restes a El Pardo, on ja va ser enterrada la seva àvia Carmen Polo, adduint motius de seguretat.

El reial decret ha aconseguit avui les crítiques de Ciutadans i Esquerra Unida.

El primer partit ha considerat que no es donen les “circumstàncies formals” per utilitzar el reial decret ja que l’exhumació “es podria haver previst” en 40 anys, i demana una fórmula “més adequada” per dur a terme l’exhumació amb “consens”.

D’altra banda, Esquerra Unida (IU) ha considerat insuficient el text i ha demanat que es retiri igualment el cos del fundador de Falange José Antonio Primo de Rivera i que es converteixi el complex en un memorial dedicat a les víctimes de la dictadura.

Notícies relacionades

El PSOE, per la seva part, ha acusat el PP d’utilitzar “aldarulls i cortines de fum” sobre l’exhumació perquè “es deixi de parlar de la corrupció en el seu partit”.

En declaracions a Efe, el president de la Fundació Franco, Juan Chicharro, ha opinat que la intenció del Govern d’exhumar Franco és només el principi: “Després vindrà la demolició de la gran creu i l’expulsió dels benedictins per convertir-lo, finalment, en un parc temàtic”.