L'agent dels Mossos atacada a Cornellà: "Vaig pensar que em mataria"

La policia declara davant de la jutge que va disparar quan l'atacant, esgrimint el ganivet, estava a un metre i mig

El sergent que va anar a ajudar-la afirma que si la dona no hagués utilitzat l'arma, ho hauria fet ell

mossa / periodico

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’agent que va abatreAbdelhouahab Taibl’algerià de 29 anys que va intentar apunyalar-la a la comissaria de Cornellà, ha declarat aquest dimarts davant la magistrada del jutjat que instrueix aquesta actuació policial que va haver de disparar perquè va pensar que "la mataria" i que no va tenir dubtes, després d’escoltar el nom d’"Al·là" que es tractava d’un“atemptat terrorista”

Segons la seva versió, corroborada en part per la càmera de seguretat de la comissaria i en part per la declaració d’un sergent que va acudir a ajudar-la, Abdelhouahab Taib va trucar dues vegades a l’intèrfon, cap a les 05.50 hores, i va demanar entrar per fer “una consulta”. Quan li va obrir la porta, va treure un ganivet de grans dimensions i es va abalançar sobre el taulell per provar d’apunyalar-la. Ella explica que va poder esquivar l’agressió i fugir pel passadís, malgrat que l’assaltant va arribar a entrar per la peixera (un espai vidrat per als Mossos). Taib, després d’aquest primer intent fallit, es va reincorporar i va continuar perseguint-la. 

Fonts d’USPAC, sindicat policial que la defensen, remarquen que en aquest instant, el sergent que, també ha declarat aquest dimarts, estava entrant per fer-se càrrec del torn de dia, va sentir els crits i va acudir a ajudar la dona. Tant l’agent, responsable de la seguretat de la comissaria, com el sergent, han explicat que llavors van treure la pistola reglamentària i van apuntar cap a l’altre extrem del passadís, pel qual s’aproximava Taib, amb el ganivet aixecat "per sobre del cap". Tots dos van anar retrocedint, cridant-li l’alto fins a en dues ocasions, fins que van creuar per sota del marc d’una porta. Primer el sergent, després l’agent, que en aquell moment es va convertir en l’única que continuava veient de cara Taib, que no va titubejar i va continuar avançant. Quan era a només "un metre i mig" de la dona, aquesta va obrir foc, quatre vegades, i el va tocar en tres ocasions. Una d’elles al cap. 

"Si no hagués disparat ella, ho hauria fet jo", ha conclòs el sergent, segons el sindicat. Els dos mossos han recordat que ells eren també l’única cosa que separava Taib del vestuari de la comissaria, on es trobaven canviant-se i desarmats" els agents que s’estaven a punt d’incorporar al torn del matí de dilluns. 

Doble causa judicial 

Aquesta actuació policial s’investiga en el jutjat número 2 de Cornellà. Aquest dimarts s’ha practicat a la comissaria d’aquest municipi del Baix Llobregat la reconstrucció de l’episodi. Hi han participat tant l’agent que va abatre Abdelhouahab Taib, en qualitat d’investigada, com dos sergents, inclòs el que va arribar a apuntar també l’atacant, en qualitat de testimonis. L’Audiència Nacional  és l’òrgan que ha d’aclarir si aquest fet es va tractar o no d’un atemptat terrorista, com ho considera la policia catalana, mentre que la magistrada de Cornellà s’ocupa únicament d’esbrinar si va existir o no mala praxi per part de la policia que va disparar. 

Els Mossos defensen el seu agent 

El director dels Mossos, Andreu Joan Martínez, ha defensat l’actuació del seu agent perquè va ser "proporcionada, adequada i coherent" i "va evitar mals majors". L’agent, ha insistit, va aplicar correctament els protocols, cridant-li l’alto corresponent i disparant quan no va haver-hi més remei que disparar. "Va ser qüestió de segons", ha remarcat després d’entrevistar-se amb la mossa, el sergent que va anar a socórrer-la i consultar les gravacions de les càmeres de seguretat del recinte. Aquestes, segons fonts consultades per aquest diari que han tingut accés a les imatges, demostren que Taib va saltar de forma sobtada sobre l’agent amb la clara intenció d’apunyalar-la. 

La família estudia denunciar els Mossos 

La família del mort, entre els quals hi ha la seva exdona, la seva germana i la seva mare, es personaran pròximament en aquesta causa i, segons l’advocat que defensa els seus interessos, David Martínez, mediten denunciar l’agent per "desproporcionalitat i negligència", una decisió que encara no està presa.

Notícies relacionades

També el diputat de la CUP Carles Riera ha arremès aquest dimarts durament contra els Mossos d’Esquadra per aquesta mort. Riera ha qualificat l’incident com una “execució extrajudicial” i ha mostrat la seva preocupació perquè es “normalitzin” aquest tipus d’actuacions.

L’acusació de la formació anticapitalista que ha dolgut als sindicats policials. Des d’USPAC  s’ha respost defensant la companya perquè va actuar "impecablement per protegir la seva vida, la del sergent i la de la resta de companys" i ha instat Riera "a documentar-se abans de parlar". El SME, per la seva part, ha qualificat aquestes paraules de Riera "de vergonya absoluta", més encara tenint en compte que es tracta d’un diputat al Parlament de Catalunya, i ha avisat que estudiarà la possibilitat "de presentar accions legals"