ENTREVISTA

Albiol: «Hi ha una clara submissió del Govern espanyol al de la Generalitat»

El líder dels populars augura que el 155 tornarà a aplicar-se a la tardor perquè el Govern «pujarà la intensitat per pressionar i posarà en risc la llibertat»

«És lamentable que un govern, per intentar marcar perfil polític, hagi de desenterrar una persona que fa 40 anys que és morta».

xavier-garcia-albiol / periodico

4
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

¿És el mateix col·locar llaços grocs que treure’ls?

No. Treure’ls té un significat polític i posar-los és interpretar de forma tendenciosa que la via pública és teva. Col·locar-los té un plus d’irresponsabilitat perquè significa voler ocupar l’espai públic en favor d’una ideologia. Si haguéssim de mesurar el grau d’irresponsabilitat, posar-los el supera àmpliament.

La Fiscal General de l’Estat va replicar que aquests actes s’emmarquen en el dret a la llibertat d’expressió.

Més enllà de valoracions jurídiques, és evident que hi ha unes conseqüències polítiques. La batalla dels llaços pot acabar malament, amb un conflicte social. Per això seria important que el president de la Generalitat, màxim inductor d’aquest tipus d’accions, intentés rebaixar la tensió perquè, en cas contrari, una part de la població podria acabar a bufetades amb l’altra. Els Mossos d’Esquadra, en aquests casos, actuen més com a comissaris polítics que com a policia integral de Catalunya. Si hi ha algun veí que és denunciat per retirar llaços grocs tindrà el recolzament jurídic, legal i polític del PP.

Va demanar a la fiscalia que actués contra Quim Torra per cridar a “atacar l’Estat espanyol injust”.

Quan afirma això no està fent únicament i exclusivament una declaració a favor d’un posicionament polític o una exageració de cap de setmana. Està amenaçant de forma molt concreta perquè té el poder executiu per consumar aquesta amenaça. El Govern espanyol està obligat a estudiar la possibilitat d’obrir un procés de responsabilitat penal, si correspon, per apologia de la violència. I l’opinió de la Fiscal General de l’Estat crec que no és compartida per tota la fiscalia.

¿Què opina del desglaç entre administracions?

En aquests moments el diàleg no existeix. El que hi ha és una clara submissió del Govern d’Espanya al Govern de la Generalitat. Quan un ho està cedint tot i la resposta de l’altre és seguir en la mateixa dinàmica i dedicar-se a donar guitzes, no és diàleg, és submissió. A cada excés o amenaça de Torra la resposta del Govern és amagar el cap sota de l’ala.

¿L’homenatge a les víctimes dels atemptats a Cambrils era el moment de protagonitzar una topada amb Torra?

Era el moment de parlar de forma civilitzada, però no d’acceptar escarafalls i pujades de to del president de la Generalitat. Si té el Parlament segrestat, he d’aprofitar qualsevol circumstància per traslladar-li la nostra opinió. Jo ho vaig fer de forma molt correcta i amb un to pausat. L’únic que va perdre els papers i em va deixar amb la paraula a la boca va ser Torra, que ha demostrat una vegada més que no pot estar a l’altura de les circumstàncies i que el càrrec li ve molt gran.

El Partit Popular ha tornat a oferir la seva majoria al Senat per aplicar el 155.

És una mostra de lleialtat i col·laboració al Govern d’Espanya. En el dia d’avui encara no es donen les circumstàncies. Les amenaces encara no s’han convertit en fets concrets. Lamentablement aquesta aplicació haurà de dur-se a terme segurament la pròxima tardor perquè el Govern apujarà la intensitat per pressionar i posarà en risc la llibertat dels catalans que ens sentim espanyols.

Ciutadans ja pressiona.

Em sorprèn que Albert Rivera demani que s’apliqui ja, quan l’octubre del 2017 va defensar que amb el 155 no es toqués res de la Generalitat i que només havia de servir per a una convocatòria electoral. Que Ciutadans ens expliqui quin article 155 vol aplicar.  

¿I quin 155 vol el PP?

El PP desitjaria no aplicar-lo, però si les amenaces es converteixen en fets concrets ha de ser molt més intens i durador en el temps, afrontant i assumint totes aquelles qüestions que serveixin per retornar una certa normalitat política institucional a Catalunya, ja que és probable que des de setembre es torni a complicar tot.

¿Creu que hi pot haver un avanç electoral a Catalunya?

Torra farà el que el seu amo, Carles Puigdemont, li ordeni. Però crec que l’independentisme no correrà el risc d’anar a unes eleccions perquè podria sortir castigat des d’un punt de vista electoral. 

¿El PP impugnarà el decret llei per obstaculitzar l’exhumació de Franco?

No perdrem un minut pensant en el debat sobre Franco. No és ni la nostra prioritat ni la de la immensa majoria de la societat espanyola. És lamentable que un govern, per intentar marcar perfil polític, hagi de desenterrar una persona que fa 40 anys que és morta i que ja ningú recorda. Això demostra la seva falta d’idees i de projecte.

¿Comparteix la visió de Pablo Casado sobre l’avortament i l’eutanàsia?

Aquestes declaracions formen part d’aquesta voluntat de tornar a les essències del que és el PP, de recuperar aquells debats en què tenim un posicionament clar i que, per la mateixa dinàmica de govern, no s’han pogut materialitzar o han quedat diluïts. Encara així, no hi hem entrat de fons. 

¿El PP de Barcelona s’afegirà a una candidatura amb Ciutadans encapçalada per Manuel Valls?

Valls ha d’aclarir el seu futur i si està treballant en algun escenari concret. Hi ha hagut converses i reunions privades, però el PP treballa amb la voluntat de presentar una candidatura pròpia. 

Notícies relacionades

¿La seva futura retirada de la presidència del PP es pot entendre com una dimissió tardana pels resultats del 21-D?

No. Jo vaig assumir els resultats la mateixa nit electoral. És una decisió que ja havia anunciat abans, no és cap reacció.