POSSIBLE HOMICIDI

La Guàrdia Civil investiga l'entorn del regidor d'IU mort de forma violenta

L'edil dirigia el departament de Medi Rural, Platges i Personal

concejal

concejal

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Agents de la Guàrdia Civil han començat aquest divendres a prendre declaració alsveïns  il’entorn  pròxim a l’únic regidor d’Esquerra Unida (IU) a l’Ajuntament de Llanes (Astúries), Javier Ardines, de 52 anys, el cadàver del qual va ser trobat aquest dijous al costat de casa seva a Llames de Pría, amb diversos cops al cap.

Tot i que els agents de la Guàrdia Civil tenen com a principal hipòtesi que la causa de la seva mort va ser ocasionada al ser colpejat amb un objecte contundent, es mantenen obertes totes les hipòtesis fins a conèixer el resultat de l’autòpsia, que des de primera hora del matí es duu a terme a l’Institut de Medicina Legal d’Oviedo.

El cadàver presentava diversos cops al cap, entre ells, un al clatell, quan va ser trobat per un veí del regidor al treure a passejar el seu gos, poc després de les 8.00 hores de dijous.

Després d’alertar el 112 Asturias, es van desplaçar fins al camí d’accés a la casa del regidor una ambulància i un cotxe de la Guàrdia Civil, moment en què la seva filla es va acostar fins a la zona i es va assabentar que el seu pare havia mort.

Al principi es va estudiar que l’home podia haver tingut un infart i que, després de sortir de la furgoneta, s’havia colpejat al cap al desplomar-se sobre el terra.

Crim premeditat

No obstant, la hipòtesi que podria ser un crim premeditat va anar cobrant força en les hores posteriors per les característiques de les ferides que presentava al cap i la forma en què va ser trobat el cadàver.

Ardines, pare de dos fills i regidor d’IU a Llanes des de feia tres anys, era patró i armador d’un vaixell pesquer amb què es disposava a pescar després de sortir de casa seva cap a les 6.30 hores.

Després de recórrer diverses desenes de metres amb la seva furgoneta, aquesta va ser trobada amb el motor en marxa i a diversos metres, Ardines estirat al camí i amb signes d’haver patit una mort violenta.

Agents de la Guàrdia Civil van estar durant bona part del dia recollint mostres, empremtes i proves de la furgoneta, del camí i de les finques veïnes.

També van declarar fins gairebé el vespre la dona i els dos fills del regidor mort que van interrogar sobre els possibles motius que haurien fet que algú planegés la seva mort o si havien notat una cosa sospitosa o rara últimament, segons han informat fonts del seu entorn.

Els veïns, a qui es prendrà declaració aquest divendres, també van ser interrogats per la Guàrdia Civil i un d’ells, segons les mateixes fonts, va assegurar que els seus gossos havien muntat en dues ocasions molt escàndol durant la matinada, que en una de les ocasions es va veure obligat a aixecar-se del llit per fer-los callar.

Regidor de govern

L’edil, que ocupava la regidoria de Medi Rural, Platges i Personal, havia nascut a la localitat belga de Halle el 1966, on havien emigrat els seus pares, i el 1999 es va incorporar a IU, de la qual va ser coordinador general a Llanes durant dos mandats.

En les últimes eleccions municipals IU va obtenir un sol regidor en la corporació i va optar per formar govern amb la candidatura independent deVecinos por Llanes, PP i Foro per fer fora del poder el PSOE després de 28 anys al capdavant del municipi més turístic d’Astúries.

Al capdavant de la regidoria de Platges –Llanes compta amb uns 40 sorrals al seu litoral–, va impulsar mesures com la restricció del trànsit als voltants dels Bufones de Pría, un espectacular paratge molt visitat pels turistes i situat en les proximitats del seu domicili, així com la prohibició –després anul·lada pels tribunals– de situar un xiringuito a la platja de Gulpiyuri.

Notícies relacionades

Després de conèixer la mort de l’edil IU va anunciar la suspensió de tots els actes programats per l’organització per a aquest divendres a Astúries en senyal de dol per una mort "les circumstàncies de la qual i causes es mantenen sense aclarir".

L’Ajuntament de Llanes, que celebrava les seves tradicionals festes de San Roque, ha col·locat les seves banderes a mig pal i ha suspès el ple previst per a aquesta jornada a l’espera que l’equip de govern municipal decreti el dol oficial.