RESOLUCIÓ

El CGPJ dona empara al jutge Llarena davant de l'"atac planificat" a la seva independència

L'òrgan de govern dels jutges considera que la demanda busca influir en les futures resolucions judicials

GRAF567. SALAMANCA 10/04/2018.- La ciudad de Salamanca acoge unas jornadas sobre delitos económicos y responsabilidad penal de las empresas que cuentan con la participación del presidente del Tribunal Superior de Justicia de Castilla Y León (TSJCyL), José Luis Concepción Rodríguez (c) y otros magistrados como Pablo Llarena (i) o Enrique López (d) .EFE/J.M.GARCIA

GRAF567. SALAMANCA 10/04/2018.- La ciudad de Salamanca acoge unas jornadas sobre delitos económicos y responsabilidad penal de las empresas que cuentan con la participación del presidente del Tribunal Superior de Justicia de Castilla Y León (TSJCyL), José Luis Concepción Rodríguez (c) y otros magistrados como Pablo Llarena (i) o Enrique López (d) .EFE/J.M.GARCIA / JMGARCIA (EFE)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha atorgat empara al jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena davant de la demanda civil presentada per l’expresident Carles Puigdemont i els exconsellers fugits de la justícia a Bèlgica. Aquesta empara es traduirà en demanar als ministeris de Justícia i d’Exteriors que actuïn per "assegurar la integritat i immunitat de la jurisdicció espanyola" davant del jutjat belga que va citar Llarena per al proper 4 de setembre.

La comissió permanent del CGPJ considera que la denúncia és un "atac planificat" a la independència del magistrat per part dels polítics independentistes, segons ha indicat en un comunicat l’òrgan de govern dels jutges.

Segons el parer del CGPJ, l’únic objectiu de Puigdemont i els exconsellers és "condicionar i influir en futures resolucions judicials que puguin adoptar-se en aquest i en altres procediments".

En la demanda civil presentada davant d’un jutjat de Brussel·les, els exmembres del Govern asseguraven que la instrucció duta a terme per Llarena suposa una "vulneració flagrant" de la seva presumpció d’innocència i de la llibertat d’acció política.

"Parcial i arbitrària"

La comissió permanent del consell censura que l’escrit de Puigdemont qüestioni "tota la instrucció" i la consideri "parcial" i "arbitrària" per tal que el tribunal belga admeti que "s’han vulnerat la presumpció d’innocència i altres drets fonamentals". Segons el seu parer, es tracta d’una actuació que ataca de la forma "més flagrant i basta la independència d’un magistrat espanyol", un fet que, afegeix, suposa qüestionar "l’essència mateixa de l’Estat de dret, i s'ataca la independència judicial com a pilar fonamental d’un Estat democràtic".

Notícies relacionades

Els jutges conclouen que amb la interposició d’aquesta demanda a Bèlgica, els processats en la causa per rebel·lió fugits de la justícia espanyola "han fet un atac planificat a les condicions d’independència en les quals desenvolupa la seva tasca jurisdiccional" amb la qual, afegeixen, busquen "desacreditar" la instrucció i així influir "en futures resolucions judicials".

Finalment, la comissió permanent del CGPJ insta Puigdemont i els exconsellers a abstenir-se d’altres actes que "pertorbin l’exercici independent" de Llarena i anuncia que s’adoptaran "totes les mesures necessàries per assegurar" que el magistrat pugui exercir la seva tasca amb "independència i seguretat".