Educadors i companys, davant de la jutge

Una professora no recorda si Casado va anar a les classes del màster

La docent assegura haver oblidat també si els estudis eren o no presencials

L'exrector de l'URJC afirma que el treball de final de màster no era obligatori l'any que va estudiar el popular

44399813 60

44399813 60

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La professora de la Universitat Rei Joan Carles (URJC) Alicia López de los Mozos ha declarat davant de la titular del Jutjat d’Instrucció número 51 de Madrid que no recorda cap detall del màster de Dret Autonòmic que va realitzar en el curs 2008-2009 el president del PP, Pablo Casado, ni si aquest va acudir o no a les classes.

Així ho ha detallat la docent, que va qualificar un dels treballs del líder del PP d’aquest màster i que està investigada en el cas, durant la seva declaració sobre la peça separada que instrueix la magistrada Carmen Rodríguez Medel centrada en els estudis de Casado, segons han explicat fonts jurídiques.

La docent ha assegurat que no li consta si el màster era presencial i tampoc recorda si en aquests estudis calia presentar un Treball de Final de Màster o no. Tampoc té records sobre el sistema d’avaluació d’aquest màster i els treballs requerits.

L’Agència Nacional d’Avaluació de la Qualitat i Acreditació (ANECA) ha remès un informe en què indica que el màster que va cursar Casado es regulava per un Reial Decret en què no era necessari presentar un TFM.

Convalidacions

López de los Mozos també ha dit que no recorda haver vist expedients de convalidació dels alumnes que van cursar aquest màster, un dels aspectes en què indaga la magistrada, i tampoc reconeix la firma del president que figura en la subcomissió de convalidacions quan la jutge li ha mostrat documents.

Al seu torn, la docent ha detallat que no té cap correu electrònic del màster de Dret Autonòmic de 2008-2009, perquè va esborrar tots els missatges d’aquell període a l’actualitzar la seva safata de correu.

Se li ha preguntat sobre si recordava si el president del PP va acudir o no a aquestes classes, a la qual cosa ha respost que “no recorda que assistís ni que deixés d’assistir”.

Treball no obligatori

També ha comparegut davant de la jutge l’exrector de l’URJC Fernando Suárez, que ha assegurat que el treball de final de màster no era obligatori l’any en què l’actual president del PP va aprovar el seu títol. Suárez, que igual que López de los Mozos està investigat en el cas, ha atribuït tota la responsabilitat a l’exdirector del màster Enrique Álvarez Conde.

Suárez ha comparegut com a investigat pels delictes de falsificació documental, prevaricació i suborn davant de la titular del Jutjat d’Instrucció número 51 de Madrid, Carmen Rodríguez Medel, per partida doble: a la peça C, referent al líder popular; i a la peça D, sobre les convalidacions a Miguel Temboury, sotssecretari d’Economia i Competitivitat entre el 2011 i el 2016.

Fonts jurídiques han informat a Efe que Suárez ha volgut deixar clar davant de la jutge que no sabia “res de Pablo Casado”.

I ha manifestat que no li consta que en el curs 2008-2009 del màster de Dret Autonòmic de l’URJC, que va cursar el líder del PP, calgués presentar un treball de final de màster, com així defensa Casado, que al·lega que sempre va complir la normativa llavors vigent. Ara bé, malgrat que no era obligatori, ha precisat que la llibertat de càtedra empara els docents en el cas que volguessin crear un tribunal per avaluar algun treball.

Convalidació d’assignatures

La jutge va citar a Suárez per “constar la seva firma en condició de rector de l’URJC en l’acord de 9 de febrer del 2009 de convalidació d’assignatures a determinats alumnes en el Màster Oficial de Dret Autonòmic i Local de l’URJC en la seva edició 2008-2009”, que va ser el que va cursar el líder del PP.

Dit això, ha responsabilitzat Álvarez Conde –amb qui no mantenia cap relació– del reconeixement de crèdits en el màster –Casado només va cursar 20 dels 60 crèdits– i de la comprovació d’expedients dels alumnes.

Sobre això, ha confirmat que qualsevol llicenciat tenia dret al reconeixement dels 40 crèdits, com així va fer Casado amb els seus estudis de Dret, si bé ha deixat clar que no es podia obtenir el títol si no se superaven els 20 crèdits que quedaven.

Igualment, ha assenyalat que l’assistència a classe depenia del criteri de cada professor, en aquest cas d’Álvarez Conde i Alicia López de los Mozos, els dos únics docents que van qualificar els quatre treballs que va presentar el líder del PP per aprovar.

Notícies relacionades

Tot i que no ha volgut entrar a valorar l’activitat docent de cada un, ha reconegut que hi havia un mecanisme pel qual es podia dispensar l’assistència a classe per temes de conciliació.

Álvarez Conde, també citat a declarar aquest dijous, s’ha negat a contestar les preguntes de la jutge.