TEMPESTA EN LA GUÀRDIA CIVIL

Marlaska destitueix Sánchez Corbí, coronel de la UCO

El PNB havia demanat el seu cessament al febrer

GRAF346  LA CORUNA  ESPANA   02 01 2018 - El coronel de la Unidad Central Operativa  UCO  de la Guardia Civil  Manuel Sanchez Corbi  c   y el coronel Francisco Javier Jambrina Rodriguez  d   jefe de la Comandancia de la Guardia Civil  comparecieron hoy en rueda de prensa acompanados por el delegado del Gobierno en Galicia  Santiago Villanueva  i   para dar cuenta de los pormenores de la detencion del autor confeso de la muerte de la joven madrilena Diana Quer  EFE Cabalar

GRAF346 LA CORUNA ESPANA 02 01 2018 - El coronel de la Unidad Central Operativa UCO de la Guardia Civil Manuel Sanchez Corbi c y el coronel Francisco Javier Jambrina Rodriguez d jefe de la Comandancia de la Guardia Civil comparecieron hoy en rueda de prensa acompanados por el delegado del Gobierno en Galicia Santiago Villanueva i para dar cuenta de los pormenores de la detencion del autor confeso de la muerte de la joven madrilena Diana Quer EFE Cabalar / CABALAR (EFE)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha destituït el coronel en cap de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil, Manuel Sánchez Corbí, per "pèrdua de confiança". El ministre va adoptar aquesta decisió després que el 27 de juliol transcendís un email que el coronel va enviar als 540 membres de la UCO en què els advertia que cessessin les seves activitats "fins a nou avís, a l’esgotar-se la caixa dels fons reservats". El correu  va ser revelat per ‘Voz Pópuli’.

El ministre i el coronel Corbí es van veure les cares posteriorment en una reunió en què aquest va negar ser l’autor de la filtració. Fonts d’Interior van explicar que altres unitats policials tampoc tenien diners i que van fer arribar les seves peticions per mitjans més discrets. La sensació va ser que el coronel Corbí estava "fent un pols" al ministeri, afegeixen.

Fonts de la UCO van expressar la seva "desolació" pel cessament de Corbí, que va arribar a ser cap d’Operacions contra ETA a França i va participar, per exemple, en l’alliberament d’Ortega Lara. El 2015 França el va condecorar amb la Legió d’Honor, la seva màxima distinció. Abans, als anys 90,  havia sigut condemnat a un any de presó i a sis d’inhabilitació per lesions a l’etarra Kepa Urra. El Govern d’Aznar li va concedir l’indult.

Notícies relacionades

Corbí va arribar a la UCO el desembre de 2015. Des d’aleshores, va impulsar investigacions contra la corrupció: l’operació Púnica (en què es va detenir Francisco Granados, ex secretari general del PP de Madrid i s’acusa l’expresidenta Cristina Cifuentes) i l’operació Lezo (en què s’acusa Ignacio González, expresident de la Comunitat de Madrid). En aquell període, la seva unitat va resoldre l’assassinat de Diana Quer i el del nen Gabriel Cruz.

Al febrer, el PNB va exigir la destitució del coronel després de la publicació del seu llibre "Sangre, sudor y paz", coescrit amb Lorenzo Silva i en què abocava dures crítiques contra els nacionalistes bascos i el seu paper en la lluita contra ETA.