DESPRÉS DE LA RETIRADA DE L'EUROORDRE

atlas-20180725-puigdemont-no-voy-a-tardar-20-aos-en-pisar-suelo-catalna / periodico

Puigdemont: "No tardaré 20 anys a tornar a trepitjar terra català"

L'expresident confia en la seva "restitució" i insta Sánchez a abordar el dret a l'autodeterminació

Tornarà dissabte a la seva residència belga a Waterloo, des d'on articularà el Consell de la República

3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El 25 de març passat l’independentisme català rebia una de les seves notícies més amargues, Carles Puigdemont havia sigut detingut per la policia alemanya i tancat a la presó de Neumünster. Quatre mesos després, l’expresident s’ha acomiadat d’Alemanya visiblement alegre. "No sé si tardaré 20 anys a trepitjar terra espanyol, però sí que sé que no tardaré 20 anys a tornar a trepitjar terra català", ha assegurat.

Així, aquest dissabte tornarà a la seva residència belga a Waterloo, des d’on articularà l’anomenatConsell de la Repúblicai ha assegurat que treballarà per "recuperar la normalitat". Brussel·les, ha assegurat, és el lloc idoni per sol·licitar una mediació europea en el conflicte català.

El líder independentista és una mica més lliure des de dijous passat, quan el magistrat del Tribunal SupremPablo Llarena, va retirar les euroordres contra els polítics catalans residents a l’estranger després de veure com l’Audiència Territorial alemanya de Schleswig-Holstein tombava la seva extradició per delicte de rebel·lió. "La justícia alemanya ha deixat clar que amb el dret penal cal ser molt cautelós i no pot utilitzar-se per resoldre conflictes polítics", ha explicat el seu advocat alemany, Wolfgang Schomburg. En el seu pas per Alemanya Puigdemont s’ha reunit amb representants polítics de fins a quatre partits.

Inestabilitat a Madrid

En vista del canvi del panorama polític amb l’arribada de Pedro Sánchez a la Moncloa, Puigdemont ha reiterat que segueixen oberts al diàleg, però que és un moment "per als fets, no només les paraules". Aquest divendres, els diputats postconvergents i els republicans hauran de decidir si recolzen els objectius de dèficit del govern espanyol, un suport que segueix en l’aire. Així, l’estabilitat de Madrid estarà en part a les mans dels independentistes, que ja han assegurat que "res és gratis". 

Una de les condicions pot ser l’obertura de Madrid a les aspiracions independentistes. “Si el govern està obert que Catalunya voti ens trobarà allà”, ha assegurat Puigdemont, que al mateix moment ha descartat treballar per a un nou referèndum. 

Cisma al Govern

Tot això en un moment de màxima tensió entre socis del govern, enfrontats per les discrepàncies sobre si acatar o no la suspensió dels diputats independentistes dictada pelTribunal Suprem. Si bé Junts per Catalunya pretenia blindar exclusivament Puigdemont, ERC es va oposar a fer diferenciacions, la qual cosa va obrir una sèrie de greus acusacions que "van trencar la confiança" entre aliats. El cisma va obligar a suspendre l’últim ple del Parlament abans de vacances i aquest mateix bloqueig tancarà la cambra fins a l’octubre.

Aquest dimarts la portaveu del govern català, Elsa Artadi, va confirmar que des del 13 de juliol el Parlament va retirar el sou als sis diputats catalans suspesos pel delicte de rebel·lió presentada per Llarena, entre els quals s’inclou Puigdemont, una cosa que no va agradar a les files postconvergents. Aquesta decisió ja ha sigut recorreguda judicialment pels seus advocats, que la consideren il·legal. "S’ha utilitzat una regla general de suspensió de càrrecs públics que s’utilitza únicament en casos de terrorisme", ha explicat el seu advocat, Jaume-Alonso Cuevillas.

Control del PDECat

Notícies relacionades

Aquest cap de setmana, Puigdemont va agafar definitivament les regnes del PDECat al forçar la defenestració de la fins ara coordinadora del partit, Marta Pascal, una de les poques veus que qüestionava les exigències de l’expresident. La victòria dels seus fidels li donarà llibertat absoluta per dissoldre el partit i impulsar una nova metamorfosi de l’espai postconvergent amb Crida Nacional per la República, un projecte de confluència independentista amb què es pretén arrabassar vots a ERC.

Els republicans ja han mostrat el seu descontentament amb el nou projecte polític de Puigdemont, que veuen com una reorganització de l’espai del centredreta català. Això sí, Puigdemont ha tret pit de ser l’ideòleg d’un moviment polític "que té més seguidors que la militància dels tres partits independentistes junts".

Actualitzar

Fa 2074 dies

Fa 2074 dies

Fa 2074 dies

Fa 2074 dies

Fa 2074 dies

Fa 2074 dies

Fa 2074 dies

Fa 2074 dies

Fa 2074 dies

Fa 2074 dies

Fa 2074 dies

Fa 2074 dies

Fa 2074 dies

Fa 2074 dies

Fa 2074 dies

Fa 2074 dies

Fa 2074 dies

Fa 2074 dies

Fa 2074 dies

Fa 2074 dies

Fa 2074 dies

Fa 2074 dies

Fa 2074 dies

Fa 2074 dies

Fa 2074 dies

Fa 2074 dies

Fa 2074 dies

Carregar més