Obres d'ampliació

Defensa preveu continuar amb la construcció dels submarins S-80 Plus

La titular de Defensa ha ratificat la necessitat d'ampliar els molls perquè hi atraquin els submergibles

zentauroepp42589360 madrid   20 03 18  margarita robles  psoe  hace declaracione180320140001

zentauroepp42589360 madrid 20 03 18 margarita robles psoe hace declaracione180320140001 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha assegurat avui que el Consell de Ministres de divendres vinent o el previst per al 3 d’agost aprovarà el tràmit pendent per continuar amb la construcció de la sèrie de submarins S-80 Plus.

En una visita a la Flotilla de Submarins de l’arsenal de Cartagena, Robles ha detallat que la nova remesa de submergibles, que ha acumulat retards en la seva execució de fins a 11 anys, és "fonamental" per a les Forces Armades i els llocs de treball que genera la seva construcció a la drassana de Navantia de Cartagena.

El projecte està pendent de l’aprovació en Consell de Ministres d’un augment del sostre de despesa de 1.770 milions d’euros.

En aquest sentit, la titular de Defensa ha remarcat que Espanya "té un compromís molt important" amb la "construcció de la pau i la llibertat al món", afegint que els quatre submarins S-80 Plus l’entrega dels quals ha datat entre el 2022 i el 2027, són una "arma essencial" per a aquestes missions.

Robles ha incidit que l’Armada només disposa en l’actualitat de tres submarins, pertanyents a la sèrie S-70, dels qualsnomés un està operatiu –els altres dos estan en la gran cadena de manteniment–. També ha dit que els submergibles són "imprescindibles" i "essencials" per a les 15 missions d’intel·ligència i de lluita contra el terrorisme en els quals participa Espanya.

La ministra de Defensa ha assegurat que la necessitat d’ampliar els molls perquè atraqui de la nova sèrie després de decidir-se el redisseny dels submergibles ja estava prevista quan es va redactar el projecte, i ha atribuït el "retard important" en l’entrega per Navantia a les "fallades" en el disseny del 2011 pel sobrepès dels submergibles, fet que va obligar a augmentar la seva eslora a gairebé 10 metres.

Compromís en la defensa comunitària

Robles també s’ha referit al compromís d’Espanyad’augmentar la despesa en Defensa i la seva contribució a l’OTAN, aclarint que, tot i que no han quantificat encara aquest increment, estarà "d’acord amb la realitat econòmica".

A més, ha remarcat que la contribució a l’OTAN "no és només econòmica" sinó també de "capacitats i contribucions", posant com a exemple la quinzena de missions de pau i defensa en què participen les Forces Armades.

D’altra banda, la titular de Defensa s’ha referit a la compareixença prevista al Congrés dels Diputats del director del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI), Félix Sanz, sobre el 'cas Corinna'. "Sanz és un servidor de l’Estat i el CNI treballa exclusivament per a l’Estat", ha afirmat la ministra, que ha assenyalat que creu que declararà amb "absoluta transparència, total rigor i dient la veritat del que sap", i després ha advertit que l’"Estat no admetrà mai cap mena de xantatge".

Notícies relacionades

Acompanyada de l’Almirall en Cap de l’Estat Major de l’Armada (Ajema), Teodoro López Calderón, i el delegat del Govern, Diego Conesa, Robles ha visitat les instal·lacions de la Flotilla de Submarins, on ha tingut una reunió de treball i ha visitat els dos simuladors de submarins, un de la sèrie S-70 i l’altre corresponent a la nova remesa dels S-80.

Posteriorment ha embarcat en el S-74 Tramuntana, on s’hi ha incorporat l’alcaldessa de Cartagena, Ana Belén Castejón, amb la qual ha recorregut l’interior del submergible.