CRISI INTERNA A LA POSTCONVERGÈNCIA

Pascal i els crítics del PDECat mantenen el seu pols

La coordinadora evita concretar si farà un pas enrere per aconseguir un pacte: «No hi sobra ningú»

Els díscols forcen l'assemblea a votar una esmena per la independència «immediata»

zentauroepp42388800 graf4557 barcelona  catalu a  4 3 2018   la coordinadora gen180305142507

zentauroepp42388800 graf4557 barcelona catalu a 4 3 2018 la coordinadora gen180305142507 / Andreu Dalmau

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

La coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, ha eludit respondre a la pregunta de si farà un pas enrere i deixarà d’ocupar el lideratge del partit per aconseguir un pacte amb el sector crític de la formació postconvergent. “No és un tema del lloc de cadascú, el nostre plantejament és inclusiu”, s’ha assegurat en una breu intervenció als mitjans de comunicació en la segona jornada d’un conclave en què direcció i sector crític continuen negociant per intentar aconseguir una candidatura conjunta que eviti una batalla oberta en la votació de la direcció aquest diumenge. “No hi sobra ningú”, ha proclamat Pascal.

L’actual dirigent del PDECat ha llançat un missatge optimista (“aquesta assemblea sortirà bé”) i ha insistit a presentar-se com a capdavantera d’una “candidatura de consens i de partit que integri a tots” contra el que ha qualificat de “rumorologia” sobre possibles pactes i ofertes. “Qualsevol decisió sobre pactes us la comunicarem, la resta poden ser opinions i rumors”, ha afirmat.

Mantenir un partit “fort”

Sobre el seu paper en la futura direcció, ha afegit que també dependrà de l’estructura de direcció que decideixin els associats al PDECat en la ponència organitzativa. I respecte a la qüestió de fons (la integració total que pretenen els crítics en la Crida Nacional per la República de Puigdemont), Pascal manté la seva posició: és compatible afegir-se a Crida amb la previvència d’un “partit fort”.

Esmenes dels crítics

Les paraules de Pascal demostren que de moment la direcció manté ferma la seva aposta per mantenir la seva posició de poder contra un sector crític que continua sense descartar presentar una llista pròpia. En paral·lel, els més de 1900 associats que participen en el conclave debaten les esmenes en les set ponències del partit. Entre elles destaca la qüestió de la immediatesa de l’independentisme genera divisió interna. Una esmena en favor de “fer república efectiva de forma immediata” ha aconseguit aproximadament un 50% de recolzaments al si de la ponència política, en la qual la direcció proposava afegir la idea d’“al més aviat possible”. En tot cas no serà fins al ple d’aquest diumenge quan es decidirà en votació si s’incoropora aquesta acceleració independentista.

Notícies relacionades

També el concepte d’unilateralitat (que es va eliminar dels estatuts per aconseguir la legalització de la formació) genera debat intern i segueix pendent de la negociació entre el comitè redactor i la persona que ha proposat aquest concepte.

I respecte a l’estructura de la direcció (els crítics proposen una presidència en mans de David Bonvehí, una vicepresidència, que ocuparia la diputada a Madrid Míriam Nogueras, i una direcció sense coordinador general, és a dir, sense predominància per a Marta Pascal) no serà fins aquesta tarda quan la ponència organitzativa abordarà aquest debat, decisiu també per determinar si Pascal finalment manté el lideratge a la cúpula del partit postconvergent.