LES PRIMÀRIES DEL PP

Soria organitza el dinar d'exministres per recolzar Casado

El dinar reunirà aquest migdia en un restaurant de Madrid una desena de col·laboradors de Rajoy

L'extitular d'Indústria ha preparat així la seva venjança contra Santamaría pels 'papers de Panamà'

zentauroepp44246859 graf7772  madrid  10 07 2018   fotograf a facilitada por el 180710234506

zentauroepp44246859 graf7772 madrid 10 07 2018 fotograf a facilitada por el 180710234506 / David Mudarra

4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Fa uns dies, diversos exministres dels governs de Mariano Rajoy van rebre una trucada de José Manuel Soria per proposar-los un dinar. Plantejava l’extitular d’Indústria l’opció de fer una dinar per escenificar el recolzament a Pablo Casado en la batalla successòria que està entaulant amb Soraya Sáenz de Santamaría. Aquesta cita amb el candidat també present serà aquest migdia en un restaurant de cuina basca al centre de Madrid. S’esperen càmeres i molts periodistes: "Que bé, us saludarem", respon una de les convidades.

A ningú se li escapa que Soria està disfrutant especialment amb l’organització d’aquest àpat en contra de l’exvicepresidenta, a qui culpa de la seva dimissió pels'papers de Panamà'. "Ningú pot estar en el Govern si ha operat en un paradís fiscal", va declarar el llavors ministre d’Hisenda i 'sorayo' Cristóbal Montoro.

Montserrat, amb Casado

Segons alguns dels polítics convocats a l’àpat, amb aquesta trobada volen, com "fidels escuders de les polítiques i les reformes de Rajoy", assenyalar que consideren millor president del PP Casado que l’exvicepresidenta. Pendents de la llista d’assistents, aquestes fonts asseguren que, a més de Sòria i el mateix Casado, està previst que participin en el dinar: María Dolores de Cospedal i José Manuel García Margallo (que no va passar el primer tall de les primàries); Juan Ignacio Zoido, Rafael Catalá, Isabel García Tejerina i Dolors Montserrat (recolzaments de la secretària general en primera ronda i ara amb Casado); Juan Ignacio Wert i Miguel Arias Cañete. Ha causat baixa Jorge Fernández Díaz per raons familiars

"No és contra Soraya"

Casado ha negat aquest matí que Rajoy hagi intentat impedir el dinar. "Em consta que no ha sigut així", ha assenyalat, després de precisar que el dinar "no és contra Soraya".

Sobre el menjar, ha remarcat que està planificada "fa temps" perquè alguns viuen fora d’Espanya; el que demostra "que algunes coses no eren certes", com quan es deia que "alguns representaven millor el llegat de Rajoy" que ell. Casado ha reiterat que Rajoy està mantenint una neutralitat "exquisida", igual com José María Aznar, abans de destacar que "lamentablement" no compta amb el recolzament de cap dels dos en aquest procés.

En una entrevista en la cadena SER, ha assegurat que si guanya integrarà Santamaría "sense cap problema". També ha opinat que l’expresident socialista José Luis Rodríguez Zapatero "s’ha decantat" per ella com a suport a la seva posició a Catalunya. "No m’agradaria que ho digués de mi", ha precisat, abans de tornar a recordar que el mateix Govern "va rectificar" la seva anomenada operació Diàleg quan va aplicar l’article 155 de la Constitució.

Sobre la polèmica sobre el seu màster, ha insistit que és un tema "irrellevant i capciós" que respon a una "molt mala intenció per part d’alguns". Quan li han preguntat si dimitiria si és imputat, ha tret pilotes fora a l’assenyalar que és "una cosa que no passarà en el meu cas".  

Santamaría, al centre

Mentrestant, el seu rival ha argumentat que les eleccions es guanyen "ocupant el centre del tauler", ocupant tot el centre dreta i no dirigint el partit en "una cantonada". En una entrevista en Onda Cero ha assenyalat també que per a ella seria més fàcil "integrar" perquè no s’ha ficat "amb ningú" en aquesta campanya, quan el seu rival sí que ho ha fet.

Segons la seva opinió, els tres milions de votants perduts pel PP se’n van anar, sobretot, per culpa de la corrupció, i el PP, ha dit, en vista d’això, va reaccionar i va donar la cara de la millor manera possible. "Tant María Dolores de Cospedal com Pablo Casado van sortir a solucionar aquest assumpte" de la mateixa manera que a ella des del Govern li va tocar bregar amb altres qüestions com ara la crisi econòmica, l’Ebola i Catalunya. Per això, ha remarcat, no criticarà els seus companys, ja que els responsables de la corrupció no són ells, sinó els corruptes.

Sobre els recolzaments gallecs, ha assegurat que li "surten bé les xifres" en aquesta regió, ha recordat que el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, no s’ha posicionat públicament en favor de ningú. Així mateix, ha ironitzat sobre el fet que Zapatero la prefereixi, a l’assenyalar que "no és rancorós" tenint en compte l’"oposició brutal" que ella li va fer. 

Missatge del PP a Aznar

El president de la comissió organitzadora (COC) del XIX Congrés nacional extraordinari del PP, Luis de Grandes, ha recordat, després de la queixa de José María Aznar per no es convidat al conclave, que l’expresident va renunciar el 2016 a ser president d’honor de la formació i ha tractat amb un "menyspreu exprés" el PP. D’aquesta manera ha respost a Aznar, que va assegurar des de Màlaga aquest dimecres que ni és compromissari ni ha tingut "l’honor" de ser "convidat" al congrés que elegirà el successor de Rajoy. "Jo només he sigut president del PP 14 anys, del Govern vuit anys i diputat 20 anys, però probablement això no dona dret a cap invitació", va ironitzar l’actual president de FAES.

Notícies relacionades

En una entrevista en Antena 3, ha recordat que el mateix Aznar va decidir deixar de ser president d’honor del PP, seguint "el mateix camí" que havia pres "la nova FAES" uns mesos abans, sense que hi hagués "cap persona" de la formació "amb cap càrrec orgànic" en la fundació.

De Grandes ha seguit la línia del PP i ha citat una qüestió "transcendent" i ha llegit unes declaracions d’Aznar assegurant que no se sentia "militant de res" ni se sent "representat per ningú".  En aquest sentit, l’eurodiputat del PP considera que aquest tipus de declaracions evidencien que està "excessivament distant". Al seu entendre, la militància estableixi "certa tristesa" perquè "se sent tractada amb un cert menyspreu per qui ha sigut una figura històrica del nostre partit".