primàries en el PP

Casado elogia Feijóo abans que es pronunciï: "Una referència imprescindible"

El candidat a rellevar Rajoy assenyala que ha ofert a Santamaría una llista única amb ell com a president

44150048 60

44150048 60

4
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El candidat a presidir el PP Pablo Casadoha assegurat aquest dimecres que en el seu projecte "hi cap tothom", inclosa l’altra candidata, Soraya Sáenz de Santamaría, i ha afegit que ho va traslladar a l’exvicepresidenta del Govern durant la reunió de 40 minuts que van tenir a la seu del partit. A més, ha afirmat que el president de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, és una "referència imprescindible" i ha de tenir un "paper nacional rellevant".

Sobre les informacions que apunten que Feijóo pot ser quedemani el vot per a la seva candidatura, ha dit desconèixer què faran els compromissaris gallecs i ha recalcat que el president gallec és per a ell una "referència imprescindible". Segons ha destacat, el PP gallec és un "exemple a seguir" en l’àmbit nacional i Feijóo, "un líder indiscutible a Espanya", serà "el que vulgui, quan vulgui i com vulgui" si ell guanya el congrés del PP.

Casado ha dit que s’ha d’"acompanyar dels millors" si és president del PP perquè en política "cal captar talent". Per això, ha assenyalat que Feijóo ha de tenir un "paper nacional rellevant" i ha reiterat que és una de les "referències polítiques" que ell vol tenir "molt a prop". Precisament, Feijóo revelarà aquest dimecres o aquest dijous la seva posició en el congrés del PP que elegirà el successor de Rajoy. Abans vol tenir reunions amb dirigents provincials per tractar aquest tema, segons fonts pròximes al president gallec.

També aquest matí, Casado ha destacat que en aquesta recta final de campanya per liderar el partit compta amb el recolzament de deu exministres de Mariano Rajoy, càrrecs autonòmics i provincials i els altres quatre candidats que aspiraven també a presidir el partit però que van ser eliminats en primera volta, com María Dolores de Cospedal. Segons ha dit, vol envoltar-se “dels millors” i de persones amb "experiència".

"Santamaría hi cap en el meu projecte"

L’endemà de la trobada amb Santamaría, en què no hi va haver acord per a una llista d’integració, l’exvicesecretari de Comunicació ha assenyalat que continuar debatent sobre la integració abans del conclave i les normes del congrés del PP "no condueix a res" perquè aquestes "estan per complir-se".

Casado ha remarcat que la integració "ha de ser real" i ha afegit que ell ha demostrat que aquesta integració "és possible" perquè ja hi són "cinc dels candidats" que es van presentar a liderar el PP "treballant conjuntament". "Representem el 64% dels que van votar", ha remarcat, per reiterar que en el seu projecte "hi cap tothom".

"Vaig dir a Soraya Sáenz de Santamaría que ella també hi cap. Són els compromissaris, els delegats dels afiliats, els que encapçalen el projecte. Però jo garanteixo que en aquest projecte hi cabem tots", ha afirmat, per afegir que si ell guanya “ningú perd” però que si no ho fa no demanarà "res" i serà "lleial" al nou president.

Sobrel’àpat d’exministres que estan en contra Santamaría que se celebra aquest dijous, Casado ha dit que no sap res de "cap àpat que vagi contra ningú". "El fet que em recolzi el comissari espanyol a la UE, amic personal de Rajoy, que em recolzin 10 exministres del Govern de Rajoy, molts presidents autonòmics i molts alcaldes és un problema, crec que tenim un problema", ha afirmat, per afegir que admira aquests ministres de Rajoy que han fet una "tasca fonamental".

A més, ha recalcat que Rajoy és "patrimoni de tot el PP" i "no s’ha d’instrumentalitzar el seu nom o que està prenent partit" quan ha volgut fer un congrés "lliure", de manera que "ningú es pugui arrogar haver sigut el seu número dos en el Govern". "Igual que jo no m’arrogo havent sigut el seu portaveu plantant cara en els pitjors moments", ha asseverat.

Dard d’Aznar 

L’expresident del Govern José María Aznar ha assenyalat aquest dimecres que es mantindrà al marge en el procés de primàries i que no farà com el seu successor en la presidència, el socialista José Luis Rodríguez Zapatero, que "es va manifestar a favor" de l’exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría.

A la seva arribada a la Universitat de Màlaga (UMA) per participar en els cursos d’estiu, Aznar ha assegurat que s’ha mantingut al marge en el procés intern del partit i ha assenyalat que no es decantarà per cap dels aspirants a liderar el PP, com diu que ha fet Rodríguez Zapatero.

Notícies relacionades

"No faré com ha fet el meu successor, que ha manifestat la seva clara preferència per la candidata. No faré com Rodríguez Zapatero", ha recalcat Aznar.

"Vaig dir que n’estaria al marge i així m’he mantingut, cosa que no vol dir que defensi les meves idees i el que consideri més oportú per al PP", ha declarat l’expresident, remarcant que les primàries populars representen una "oportunitat" perquè el partit participi de la refundació del centredreta que, segons el seu parer, es produirà "en qualsevol cas".