Artadi desvincula el Govern de la Crida Nacional de Puigdemont

La portaveu afirma que el recolzament del president a la iniciativa sobiranista és a títol individual

No descarta la investidura de Puigdemont si és extradit per prevaricació i no empresonat

undefined44123256 barcelona  03 07 2018 reunio del consell executiu del govern180703194525

undefined44123256 barcelona 03 07 2018 reunio del consell executiu del govern180703194525 / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha afirmat que el recolzament del president Quim Torra a la Crida Nacional per la República que lidera l’expresident Carles Puigdemont i que va ser presentada ahir és a títol individual i no vincula el Govern. "Les adhesions a la Crida són a títol personal, per tant, els que hi estan participant, siguin militants d’un partit o no, ho fan a títol individual", ha explicat Artadi, de manera que el suport de Torra "s’afegeix a títol individual", però no en nom del Govern.

"El Govern és de coalició i com a tal en l’àmbit parlamentari o politicoelectoral de vegades hi ha sintonia, de vegades no. No n’hem parlat [de la Crida], no ha de tenir cap efecte en el Govern", ha afegit la consellera.

Investidura de Puigdemont

Artadi no ha descartat l’eventual investidura de Puigdemont si és extradit a Espanya per prevaricació per part del jutge del Suprem Pablo Llanera. "Un dels escenaris podria ser l’extradició pel cas de malversació. En aquest cas, no hauria de comportar presó preventiva i, atès que tenen els seus drets intactes com a diputats, s’obrirà la possibilitat [de la investidura] com un dels escenaris que s’està treballant a Junts per Catalunya, no és un tema de Govern", ha explicat la portaveu.

Mitges del Govern de Sánchez

Respecte a la decisió del Govern del PSOE d’ampliar en dues dècimes el marge de dèficit autonòmic, Artadi ha valorat positivament la decisió: "Ha sigut una reivindicació per part del Govern en les legislatures anteriors perquè hi ha hagut sempre una distribució desigual dels objectius de dèficit sempre a favor del Govern espanyol. Aquestes dues dècimes són una mica més de 400 milions per a la Generalitat, ens ajudaran de cara al pressupost del 2019. S’ha de veure ara com es tradueixen en la data de despesa".

Notícies relacionades

Respecte a la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera que tindrà lloc dijous vinent, la portaveu ha deixat en l’aire la possibilitat que el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, acudeixi a la cita, o bé hi acudeixi un altre representant del Govern. "La decisió és entre no anar-hi o enviar-hi algun delegat de part del vicepresident", ha apuntat.

D’altra banda, Artadi ha considerat "sorprenent" que el Tribunal Constitucional (TC)  anul·li la resolució sobiranista del Parlament, propiciada per la CUP i recolzada per ERC i Junts per Catalunya, en la qual es reitera l’objectiu de la independència i la desobediència a les decisions del mateix TC.