Zapatero: "La història de la humanitat és la història de l'explotació de la dona per l'home"

L'expresident ha assegurat que la igualtat de gènere hauria de ser el primer objectiu de desenvolupament sostenible de l'ONU

GRAF1107. EL ESCORIAL (ESPAÑA), 16/07/2018.- El expresidente del Gobierno, José Luis Rodríguez Zapatero, junto al Rector de la Universidad Complutense Carlos Andrada (d), a su llegada a los Cursos de verano de la Universidad Complutense de Madrid, celebrado en el Colegio María Cristina de San Lorenzo de El Escorial. EFE/Santi Donaire

GRAF1107. EL ESCORIAL (ESPAÑA), 16/07/2018.- El expresidente del Gobierno, José Luis Rodríguez Zapatero, junto al Rector de la Universidad Complutense Carlos Andrada (d), a su llegada a los Cursos de verano de la Universidad Complutense de Madrid, celebrado en el Colegio María Cristina de San Lorenzo de El Escorial. EFE/Santi Donaire / Santi Donaire (EFE)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

L’expresident del Govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero ha afirmat aquest dilluns que "la història de la humanitat" no és "l’explotació de l’home per l’home", com argumentava l’economista i sociòleg Karl Marx, sinó "l’explotació de la dona per l’home".

Així ho ha indicat en la conferència 'La reducció de la desigualtat i la fi de la pobresa', durant els cursos d’estiu de la Universitat Complutense de Madrid a San Lorenzo de El Escorial. Segons Zapatero, el cinquè punt dels objectius de desenvolupament sostenible de l’ONU –igualtat de gènere– hauria de ser el primer, ja que l’ordre dels objectius es va fixar en funció de la seva importància.

"Si els objectius de desenvolupament són desenvolupament i sostenibilitat, és evident que la discriminació més persistent i més injusta al llarg de la història ha sigut la dominació de les dones per un sistema social dirigit per homes", ha assenyalat l’expresident del Govern central.

En concret, ha indicat que "la història de la humanitat no és la història de Marx, de l’explotació de l’home per l’home," sinó que "la història de la humanitat és la història de l’explotació de la dona per l’home" i ha indicat que això és el que comparteix el liberalisme de la Revolució francesa i el marxisme.

En aquest punt, ha indicat que la societat espanyola és "la més feminista del món" i que, per aquesta raó, és "un referent en la defensa dels objectius de desenvolupament sostenible". "Els objectius de desenvolupament sostenible representen el primer programa global d’acció social", ha afegit.

La cultura, primordial per a la igualtat

Segons la seva opinió, per aconseguir la igualtat de gènere, primer s’ha d’"aprofundir" en la cultura, perquè "no hi ha un debat que es guanyi a favor de la igualtat de gènere si no hi ha abans un debat que es guanyi en els grans conceptes".

A més, Zapatero, que ha dit ser "el primer líder polític a Espanya que es va declarar feminista", ha afirmat que "la cultura és el camp en què s’hauria de posar més èmfasi" en aquestes polítiques.

L’excap de l’Executiu central ha indicat que "no hi ha un debat que es guanyi a favor de la igualtat de gènere si abans no hi ha un debat que es guanyi en els grans conceptes", com va ser la distinció entre violència de gènere i violència domèstica.

Així mateix, ha afegit que en "aquestes batalles conceptuals", resulta necessari "buscar grans aliances" amb la cultura, el món intel·lectual i, en definitiva, la universitat, que "és on s’han fecundat els ideals democràtics".

Notícies relacionades

En aquest sentit, l’expresident del Govern espanyol ha assenyalat que és "partidari" de la lleis "que apel·lin al comportament voluntari" i no a "les lleis que incentiven o sancionen". No obstant, també ha reconegut que "algunes de les reformes exigiran sancions perquè es compleixin".

A més, Zapatero ha assenyalat que els punts que s’han d’abordar per aconseguir la igualtat de gènere són tres: combatre la violència de gènere, treballar en l’apoderament i valorar la feina que es realitza.