CONFERÈNCIA A VALÈNCIA

Zapatero rebutja que el conflicte català es pugui resoldre amb el Codi Penal

L'expresident considera que l'existència de presos dificulta el diàleg perquè "s'intensifiquen les emocions"

L’expresident creu que la política ha de ser qui lideri la resposta a les crisis polítiques. / VÍDEO: ATLAS / FOTO: ORLANDO BARRÍA

1
Es llegeix en minuts
Efe

L'expresident del Govern José Luis Rodríguez Zapatero ha rebutjat aquest dimecres que el conflicte català es pugui resoldre a cop de Codi Penal, en referència a l'empresonament dels exmembres del Govern de la Generalitat, així com de l'expresident de l'ANC i actual candidat a la investidura, Jordi Sànchez, i del president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart.

Així ho ha manifestat l'exmandatari socialista als mitjans abans d'oferir a València la conferència Democràcia i convivència celebrada al Club Manuel Broseta amb la presentació del president de la Generalitat valenciana i secretari general del PSPV, Ximo Puig.

"Penso sincerament que la política ha de ser la que lideri la resposta a les crisis polítiques. Penso que el dret penal, que inevitablement entra a funcionar quan es produeixen fets delictius, en democràcia és un camí que ha de tenir la responsabilitat del que és el propi sistema democràtic", ha recalcat Zapatero.

Per tant, ha expressat que és el Govern, el president i les diferents forces polítiques els que han de prendre la "iniciativa política, respectant el que facin els jutges".

Els presos dificulten el diàleg

A més, ha dit que creu que es dificulta el diàleg "quan hi ha persones privades de la llibertat, presos i famílies de presos", ja que "es produeix una intensificació de les emocions més profundes".

Notícies relacionades

Així mateix, s'ha mostrat "sorprès" pel debat que existeix sobre la resolució de la justícia alemanya de l'alliberament de l'expresident català Carles Puigdemont. "Tots defensem un Estat de dret de divisió de poders, i resulta que quan hi ha alguna decisió judicial que no satisfà mirem cap als governs", ha manifestat l'exdirigent socialista.

Ha considerat igualment que "la convivència d'identitats en aquests moments té una greu crisi que necessita una via al diàleg urgent", que creu que es pot aconseguir en el marc d'una reforma de la Constitució, una proposta que defensa el seu partit.