DES D'ESCÒCIA

Torra: "No demanarem als nostres diputats que abandonin la seva acta"

El president deixa en mans del Parlament la resposta a la suspensió dels parlamentaris processats per rebel·lió

4483cc7c-4e8a-4775-bae0-d8b28bdb0ef0-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat des d’Escòcia que la separació de poders a Espanya "és un mite" i que la resolució del Tribunal Suprem de suspendre els diputats processats per rebel·lió "està en la línia de les sentències que no comparteix i considera indecents".

Torra ha deixat en mans del Parlament la decisió que exigeix la CUP, la desobediència, i ha posat de relleu la "defensa de la sobirania" de la Cambra catalana. "Quan vaig prendre possessió vaig dir que reconeixia la sobirania del Parlament i que m’hi devia. Aquesta declaració de Pablo Llarena ataca la sobirania del Parlament i és aquest el que ha de respondre de manera col·lectiva", ha assegurat. I ha proclamat que "no demanaran als seus diputats que abandonin la seva acta, de cap manera". 

Sobre les declaracions de l’exconsellera Clara Ponsatí, en les quals assegurava que "jugaven al pòquer i anaven de farol", Torra ha "acceptat les crítiques" i ha afirmat que "s’ha d’aprendre del que no van fer bé i del que es pot fer millor". "M’agrada escoltar opinions lliures, crítiques, perquè això és el que fa que un país avanci", ha conclòs. Així mateix, s’ha mostrat convençut que la justícia escocesa no l’extradirà: "Aquesta extradició la guanyarem i se situarà una vegada l’Estat espanyol davant del mirall de la seva justícia".

La consellera ha pres la paraula en la mateixa roda de premsa per agrair la visita del president junt amb el seu advocat Aamer Amwar, que ha censurat que "la Clara té 61 anys i li volen demanar 33 anys de presó que suposen una pena de mort". 

Resposta política

Sobre l’allau de crítiques d’una part de l’independentisme per haver-se entaulat amb el president del Govern, Pedro Sánchez, ha destacat que va ser una reunió "sincera" i que reflecteix "el punt en què ens trobem: un conflicte polític que ha de resoldre’s políticament".

Torra ha insistit que la solució al conflicte català "necessita un tracte bilateral" i ha assenyalat que el seu projecte i el del Govern del PSOE "estan completament allunyats". "Partim d’un referèndum i d’una acció política independentista, i el PSOE parteix de la Constitució i les lleis. Demano al Govern d’Espanya que sigui capaç de donar-nos una resposta política", ha reblat, abans d’insistir que "la solució al segle XXI és votar". 

Trobada amb Sturgeon

Notícies relacionades

El president es reunirà aquesta tarda amb la ministra principal escocesa, Nicola Sturgeon, a les 17.00 hores per "analitzar l’actualitat política catalana i escocesa", i la Generalitat recorda que manté una relació estreta amb aquest govern, amb el qual des del 2002 té un acord marc de col·laboració.

La trobada es produirà a Bute House, la residència oficial del ministre principal d’Escòcia. Es tracta de la primera reunió amb un president de la Generalitat des que va assumir el càrrec. S’ha de recordar que també es va entaular amb Artur Mas el mes d’abril, però quan ja era expresident.