DESPRÉS DE LA SEVA CITA A LA MONCLOA

Torra nega que hagi iniciat la negociació amb Sánchez

Es mostra personalment "dolgut" amb les crítiques de la CUP al diàleg a la Moncloa

El president espera mesures polítiques sobre els presos i la judicialització del procés

torra-en-catalunya-radio / periodico

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha apuntat aquest dimarts en una entrevista a Catalunya Ràdio que la reunió amb el president del GovernPedro Sánchez, a la Moncloa és un inici de diàleg però encara no de negociació. "Ahir va començar un reconeixement mutu tant institucional com de projecte, ¿en podem dir fins i tot inici de negociacions? Encara no", ha explicat.

Torra ha afegit que, segons el seu parer, el titular de l’entrevista amb Sánchez és que "van acordar que hi ha un conflicte polític que requereix una solució política". Dit això, ha tornat a recordar que en els temes de fons estan “en situacions completament allunyades: l’autodeterminació i els presos polítics".

Resposta política sobre els presos

Sobre els polítics independentistes presos, Torra ha insistit queno va ser objecte ni és objecte de negociació entre els governs, però ha apuntat que espera respostes polítiques de l’Executiu delPSOE: "No estem negociant sobre la situació dels presos, sobre els presos demanem justícia. Aquesta gent no hauria d’estar a la presó, si necessitem una resposta política entenem que el Govern prendrà les mesures necessàries per a aquesta resposta política, però és la seva responsabilitat", ha etzibat.

La discrepància de fons

El president ha descrit la conversa amb el líder de l’Executiu central en relació amb l’autodeterminació i el referèndum. "Em va reconèixer que no és la seva via, que qualsevol solució fora de laConstitucióno podrà recolzar-la," ha explicat Torra. "Li vaig dir –ha afegit– que dins de la Constitució hi ha solució", i li va plantejar en aquest sentit els precedents d’Escòcia, elQuebeciKosovo.

Notícies relacionades

També en relació amb la moció de la CUP, avalada per Junts per Catalunya i Esquerra, de ratificació de la declaració independentista del 9-N del 2015, Torra ha descrit que va dir al president espanyol que li havia semblat "fatal" que el Govern hagi recorregut aquest acord del Parlament davant delTribunal Constitucional. "Em va dir que es va veure obligat a fer-ho perquè ens havíem excedit de la legalitat", ha dit en relació amb la resposta de Sánchez.

Controvèrsia amb la CUP

"Em van doldre moltíssim", ha dit Torra respecte a les crítiques deVidal Aragonès, de la CUP, a l’inici de diàleg a la Moncloa, en el sentit que es pot estar tancant "per dalt" el procés sobiranista iniciat des de la base. "No hi ha cap renúncia a res, vaig ser claríssim davant del president del Govern al reivindicar l’1 d’octubre i el 27 d’octubre", ha conclòs.