EL PP BUSCA EL SUCCESSOR DE RAJOY

Casado busca la pinça amb Cospedal per guanyar Santamaría

El diputat obvia les peticions d'integració i assegura que arribarà "fins al final"

La secretària general podrà demostrar si manté algun control sobre l'aparell

jcarbo44157653 pablo casado180705123259

jcarbo44157653 pablo casado180705123259

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Quan Pablo Casado va conèixer dijous els resultats de les primàries va telefonar a María Dolores de Cospedal. A les 23.10 hores, abans que tots dos sortissin davant de la premsa, el diputat ja va parlar amb la secretària general i li va demanar el seu suport per guanyar el congrés extraordinari. El diputat vol que la secretària general posi a la seva disposició els suports que ha aconseguit en la primera volta i junts guanyar Soraya Sáenz de Santamaría. Casado creu quel’ajustada victòria de l’exvicepresidenta (només 1.500 vots més que ell) el legitima per seguir "fins al final" i per oblidar la llista única que alguns barons demanen per evitar l’enfrontament.  

Diversos dirigents del PP consultats per aquest diari admeten en privat que la candidatura unitària és una utopia davant del que veuen com un xoc en tota regla entrel’aznarisme , representat per Casado, que ha recuperat l’ideari més conservador del partit i està sent ajudat per col·laboradors de l’expresident del Govern, i els que defensen el camí marcat per Mariano Rajoy, representats per Santamaría, la seva mà dreta al Govern. Aquestes mateixes fonts donen per fet que Cospedal, que manté una pèssima relació personal amb l’exvicepresidenta, ajudarà Casado encara que no ho anunciï públicament. La secretària general no va voler donar-li aquest suport la nit electoral, una cosa que sí que pensava fer immediatament si el diputat quedava en primera posició. Cospedal va demanar un temps de "reflexió", tot i que va deixar caure que ella ha rebut 15.090 vots i que aquest 26% de militants no es poden "quedar fora" i "han de ser presents" en el futur del PP. 

A cavall guanyador

Aquesta pinça buscada pel vicesecretari de Comunicació posaria a prova, de nou, la capacitat de control de l’aparell que té la secretària general, ara ja de sortida. En política pesa molt la imatge del cavall guanyador i Cospedal ha ho deixat de ser. A més, en la votació de les bases es va emportar més d’un desengany. A Castella-la Manxa, el que se suposa que era el seu principal feu, va aconseguir el 65,5% de les paperetes; Casado, el 30% i Soraya, el 9%. A Múrcia, que era una altra comunitat el control de la qual se li suposava, va guanyar el diputat amb el 56% dels suports i Cospedal es va quedar amb el 7%. I, a més, per remarcar el risc d’aquesta pinça, fonts de l’equip de Santamaría recorden que l’exvicepresidenta va guanyar en més de la meitat de les circumscripcions i ha demostrat que ha conquerit alguns territoris.

La llista delscompromissaris  (elegits pels afiliats també dijous passat en urna) estarà preparada dilluns. Els delegats, 3.184 en total a tot Espanya, representen la militància i tindran en la seva mà elegir el successor de Rajoy. El seu vot és secret i en urna, i per això tenen marge per resistir les possibles pressions dels seus dirigents territorials. 

"Aliança de perdedors"

Els contactes de Casado amb els seus contrincants van començar la mateixa nit de dijous i van continuar divendres. Segons la seva opinió, ell és l’únic que pot sumar i integrar "totes les candidatures", a aquest 63% dels militants que no va apostar per la guanyadora. I als que l’acusen de conjuminar una "aliança de perdedors", un missatge: les normes dels nous estatuts del PP inclouen la segona volta i ell vol disputar aquesta segona volta. "Reintegrar tothom però això sí, passat el congrés", va insistir.

Notícies relacionades

Segons fonts de la candidatura de Santamaría, l’exvicepresidenta va contactar amb "gairebé tots els aspirants". Aquestes fonts descarten fer una oferta en ferm ara per ara a Casado per intentar atraure'l. "Falta molt per al congrés i el que estem parlant amb tots els aspirants i també amb la gent dels seus equips és que necessitem unitat", va explicar un portaveu. 

Així estan les coses, mentre la vencedora s’aboca a la llista única (el seu enemic José Manuel García-Margallo va deixar anar que és capaç d’oferir-li la presidència del partit a Casado amb tal de no perdre la batalla), el seu contrincant s’esforça a reforçar la seva imatge de líder conservador i aquest dissabte participarà en un homenatge a les víctimes del terrorisme a Madrid