CONTACTES ENTRE EXECUTIUS

Torra convidarà Sánchez a una segona reunió al Palau al setembre

Fonts del Govern obren la porta a aquesta cita a la seu del Govern

El president celebra que el president espanyol accepti debatre sobre l'autodeterminació

whatsapp-image-2018-06-06-at-114203

whatsapp-image-2018-06-06-at-114203
84ba34db-81c6-4b68-abe8-210f6b0e8e14-hd-web

/

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal / Juan Ruiz Sierra

Segueixen les bones vibracions prèvies a la reunió entre el president del Govern, Pedro Sánchez, i el president de la Generalitat, Quim Torra. El president ha aprofitat una pregunta parlamentària del popularXavier Garcia Albiol–crític, però no tant comCiutadans, amb les mostres de diàleg entre tots dos executius– per felicitar-se perquè Sánchez estigui obert a parlar sobre el dret a l’autodeterminacióde Catalunya.

El cap del Govern ha anunciat, a més, que li demanarà que aixequi la suspensió per part del Tribunal Constitucional (TC) de lleis catalanes i que accepti una segona reunió bilateral el setembre al Palau de la Generalitat. Respecte a aquesta segona cita a Palau, fonts del Govern de Sánchez no es tanquen de cap manera al fet que tingui lloc, perquè seria una mostra que el procés de diàleg va pel bon camí, a compte del resultat que tingui la primera trobada aquest dilluns a laMoncloa. La ministra de Política Territorial,Meritxell Batet, ha afirmat que és un bon símptoma que ja s’estigui proposant una segona entrevista.

"Fins ara no se’ns havia donat l’oportunitat, per part del seu partit [el PP] d’anar a reunions a la Moncloa i poder parlar de tot i en canvi elPSOEsí que ens dona aquesta oportunitat, i això ho valoro molt positivament", ha remarcat Torra sobre el dret a l’autodeterminació. El president ha afirmat que l’obertura al diàleg de Sánchez "és un primer pas". "Crec que la societat en general, la societat espanyola també, agraeix que per primera vegada els governs de Catalunya i Espanya puguin parlar de tu a tu de tot", ha remarcat.

Els eixos de la cita de dilluns

A preguntes de Xavier Domènech, de Catalunya en Comú-Podem, Torra ha explicat els eixos de la reunió de dilluns vinent. En primer lloc, com exercir el procésd’independència. "I si [Sánchez] té una proposta per a nosaltres sobre com fem plenament efectiva aquesta república o no en té cap", ha assenyalat.

En segon lloc, que el Govern aixequi la suspensió sobre diverses lleis catalanes –la majoria de contingut social– suspeses pel Constitucional. El Govern coincideix amb la Generalitat en la necessitat de baixar el nivell de litigis davant el TC. La ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, es va comprometre dimecres al Congrés a "reduir la conflictivitat" amb el Govern. El seu departament, de fet, ja estudia la retirada de 23 recursos de l’Executiu del PP contra lleis catalanes, que l’Alt Tribunal va suspendre a l’admetre a tràmit les iniciatives de la Moncloa. Moltes de les normes són de contingut social i el PSC les va recolzar al Parlament.

Notícies relacionades

En el capítol negatiu, Torra sí que s’ha mostrat crític amb la política del nou ministre d’Afers Exteriors,Josep Borrell."Comparteix la mateixa política d’Exteriors que el Govern del PP, cosa que em preocupa bastant", ha dit.

"Diàleg, diàleg, diàleg"

En una altra de les respostes del president, Torra ha insistit en la seva aposta pel "diàleg, diàleg, diàleg". "Potser constatarem on som, però haurem parlat de tot", ha afegit. En aquest mateix to conciliador s’ha manifestat el líder parlamentari del PSC,Miquel Iceta.