OPERACIÓ ENREDADERA

Macrooperació en diversos ajuntaments per contractació irregular de semàfors i videocàmeres

L'UDEF fa registres en diversos consistoris i deté més d'una trentena de persones a les províncies de Barcelona, Lleida, Madrid, Oviedo i Lleó

Entre els arrestats hi ha diversos caps de policies locals, l'empresari José Luis Ulibarri i l'alcalde d'Arroyomolinos, Carlos Rupérez, de Ciutadans

semaforos-video / periodico

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat / Angeles Vázquez

La Policia Nacional ha desplegat aquest dimarts una àmplia operació a tot Espanya per la presumpta manipulació d’adjudicacions de contractes públics vinculats a sistemes de control de trànsit, com semàfors i videocàmeres, que afecta 40 municipis, vuit d’aquests catalans. La macrooperació ha esquitxat, a més del PP i el PSOE, per primera vegada Ciutadans, ja que entre els més de 30 detinguts figura l’alcalde d’Arroyomolinos (Madrid), Carlos Ruipérez

Els agents han practicat 49 registres i han detingut més d’una trentena de persones, entre alcaldes, càrrecs municipals, policies locals i empresaris. Entre els arrestats figura també l’empresari José Luis Ulibarri, investigat pel'cas Gürtel'.

El Jutjat d’Instrucció número 2 de Badalona ha coordinat la macrooperació. A instàncies de laFiscalia Anticorrupció, ha ordenat el registre en ajuntaments, despatxos, empreses i domicilis particulars. L’objectiu és “completar la investigació” sobre l’empresa Aplicaciones Gespol (integrada actualment en el grup Valoriza Servicios Medioambientales, que pertany a Sacyr), amb seu aBarcelonai que hauria obtingut contractes administratius “vinculats principalment a la gestió policial en l’àmbit local”, segons la fiscalia. Per aquesta raó, entre els detinguts hi ha caps de policies locals, com el de Vélez-Málaga o el de Fuenlabrada (Madrid).

Fonts de la investigació han indicat que els fets presumptament delictius es remunten, sobretot, al 2012 i 2013, tot i que alguns contractes daten del 2010. Els investigadors sospiten que no només suposadament es manipulaven les adjudicacions, sinó que també es manipulaven dades de trànsit i sinistralitat per justificar la col·locació de radars on no feien falta, amb una finalitat purament recaptatòria. L’empresa pagava suposadament comissions als càrrecs públics i policies locals. Una altra operativa utilitzada era inflar el preu del servei de manera desproporcionada.

De Mollet a Lleida

ACatalunya, la policia ha detingut cinc persones. Dos d’elles, responsables de l’empresa Aplicaciones Gespol, on també s’ha practicat un registre. Aquesta companyia ha anunciat que ha obert una investigació interna. A Mollet del Vallès (Vallès Oriental), ha sigut arrestat un funcionari; a Tiana (Maresme), un policia local, i a Lleida, el cap de la Guàrdia Urbana. Aquest últim ha quedat després en llibertat. La causa està declarada secreta.    

Entre els ajuntaments registrats per la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de laPolicia Nacionalhi ha diversos capitals de província: Lleida, LleóTerol, OscaOviedo Palència. El jutjat ha autoritzat, a més, l’entrada en dependències de 17 municipis més, com els municipis madrilenys de Fuenlabrada, MajadahondaParlaPinto i Torrelodones, a més de Mollet del Vallès. A la Diputació d’Alacant  i en 18 ajuntaments, com MataróMontgatPineda de MarPremià de Mar (Maresme) i Rubí (Vallès Occidental), únicament s’ha requerit informació sobre determinats expedients.

L’Ajuntament de Pineda de Mar ha explicat en un comunicat que de moment no els consta relació amb l’empresa Aplicaciones Gespol, però que, a petició de l’UDEF, estan preparant la informació requerida de determinats expedients de contractació de sistemes de control de trànsit amb càmeres de seguretat i radars.

De tots colors

Notícies relacionades

En el dispositiu, batejat com aoperació Enredadera, hi han participat 580 policies. Les autoritats i funcionaris implicats en les presumptes anomalies pertanyen a municipis governats pel PP, el PSOE i Ciutadans. Entre els càrrecs vinculats a la formació taronja detinguts i investigats, a més de Ruipérez, hi haSadat Maraña, assessor de la Diputació de Lleó, i el portaveu a l’Ajuntament deSan Andrés de Rabanedo(Lleó) i diputat provincial Juan Carlos Fernández.  Des del partitd’Albert Rivera ja s’ha anunciat que s’expulsarà els imputats.

En principi està previst que només 15 detinguts, entre els quals hi ha empresaris i càrrecs públics, passaran a disposició judicial. Els fets investigats poden ser constitutius dels delictes de prevaricació administrativa, frau a l’Administració pública, revelació d’informació privilegiada, malversació de cabals públics, tràfic d’influències, suborn, falsedat documental per funcionari públic i per particular, alteració del preu de concurs públic i pertinença a organització criminal.