polèmica per l'escàs cens de les primàries

Missatge del PP als candidats: les normes no canviaran

Santamaría insta Casado i Cospedal per explicar el cens, i aquesta descarta modificacions

Casado: "A la meitat del partit no es canvien les normes, però si a tots els ve de gust, ho podem fer"

zentauroepp43156070 madrid  02 05 2018  actos dia de la comunidad de madrid  sor180619104513

zentauroepp43156070 madrid 02 05 2018 actos dia de la comunidad de madrid sor180619104513 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El coordinador general del PP, Fernando Martínez-Maillo, demana als candidats a la successió de Mariano Rajoy en la presidència del partit que "se centrin en el procés intern més que a mirar les normes que es van aprovar ja fa temps, i fins i tot amb els vots d’ells", i que, en la seva opinió, no canviaran.

En una entrevista a Onda Cero, es referia així a la petició elevada pels aspirants Pablo Casado i Joserra García-Hernandez de modificar els requisits per aconseguir que més afiliats participin en la primera votació de la carrera successòria, ja que, tancat el termini, només un 7,6% de la militància (66.384 afiliats) està en disposició de fer-ho. "Això no és una qüestió de criteri, és cosa de la comissió organitzadora i estic convençut que no infringirà les normes que ens hem donat tots", ha assenyalat Maillo, per incidir que tant el requisit d’inscriure’s per poder votar com els terminis consten als estatuts i "formen part de les esmenes presentades pels compromissaris en l’últim congrés que van ser aprovades".

"Parlem de coses molt serioses, el PP és un partit que compleix les normes i les primeres que ha de complir són les internes", ha sentenciat. Per Martínez-Maillo, "si el procediment és aquest i es va aprovar en un congrés", s’ha de complir "agradi o no". "Saltar-se les normes no crec que sigui raonable. El comitè organitzador és qui té clara capacitat de decidir això, però em temo que no està enterament a les seves mans", ha afegit. En tot cas, creu que s’està "exagerant" la valoració de les xifres i assegura que si li arriben a preguntar fa un mes "hauria clavat" l’estimació de participació: "Em sorprèn que hi hagi sorpresa", ha conclòs.

Cospedal descarta modificacions

D’altra banda, Dolores de Cospedal descarta modificar els requisits perquè hi hagi més afiliats en disposició de votar en la carrera successòria. "Posar-nos a discutir sobre les regles del joc una vegada que les hem aprovat tots, no hi veig el sentit", ha assenyalat.

En una entrevista a RNE, Cospedal ha incidit que s’han establert "unes regles entre tots" i "s’han de respectar". "Es van establir en l’últim congrés, a tots ens va semblar molt bé que la militància pogués participar en l’elecció de precandidats per primera vegada i que elegien abans els compromissaris, i crec que s¡han de respectar les regles del joc", ha sentenciat.

Segons la seva opinió, no s’ha de donar "més transcendència de la que té" a la baixa participació. "Els militants han de fer el que els sembli bé, no es pot obligar la gent. En aquest debat intern l’important és parlar amb els militants i que hi hagi coherència i unió i que sortim reforçats, però posar-nos a discutir les regles del joc una vegada que les hem aprovat tots, no hi veig sentit", ha afegit.

Santamaría assenyala l’"aparell" i Casado insisteix

Soraya Sáenz de Santamaría, també precandidata a la presidència del PP, ha defensat la legitimitat del procés malgrat el reduït número d’inscrits, i ha instat Cospedal i Casado, que han estat "en l’aparell" del partit, per explicar el cens.

Als passadissos del Congrés dels Diputats, Sáenz de Santamaría ha advocat per fer "una anàlisi de la situació" creada al comprovar que només el 7,5% del cens del PP s’ha inscrit per participar en aquestes primàries i proposar mesures de cara al futur. "És important que ampliem la base del nostre partit i que l’actualitzem", ha apuntat. 

Notícies relacionades

D’altra banda, Casado ha reiterat el seu oferiment a la resta d’aspirants de pactar un canvi en els requisits. "Soc conscient que a la meitat del partit no es poden canviar les normes, però dic que si a tots els altres els ve de gust, ho podem fer", ha afirmat. En una entrevista a la SER, ha qualificat de "mala notícia" la baixa participació, tot i que no té clar "si anirà bé o malament" per a la seva candidatura. En tot cas, insisteix en el seu oferiment a la resta d’aspirants de modificar els requisits a fi de facilitar que més militants participin en el procés.

"Respectant-ho si es rebutja perquè les normes són les que són, el que dic és que si les precandidatures ho veuen bé que d’aquí al dia 5 tots els afiliats que passin per la seu a regularitzar els pagaments de les quotes puguin votar directament. Veurem a veure si el comitè organitzador ho accepta i què hi diuen la resta de les candidatures", ha reiterat Casado.