PRIMERA VOTACIÓ EL 5 DE JULIOL

El líder del PP serà elegit per un raquític cens de militants

Només 66.384 afiliats dels més de 869.535 que té el partit s'han inscrit per votar

Casado i Margallo es lamenten que un procés tan rellevant il·lusioni només un 7,6% de populars

maillo

maillo / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Gemma Robles

La comissió organitzadora del congrés extraordinaridels populars va trigar més de l’inicialment previst a facilitar la xifra de militants al corrent de pagament i inscrits per votar qui serà el seu pròxim líder. Això és, a facilitar el cens d’un conclave que es considera internament de màxima rellevància. Seran uns 66.384 afiliats d’un total de 869.535 els que exerceixin de dret a vot, prop del 7,6 del total de la militància amb què compta, segons han calculat sempre els seus càrrecs, el partit més important d’Espanya. Les comunitats que més interès han demostrat han sigutAndalusia i Madrid. 

"En els últims congressos autonòmics crec que va votar entorn del set o el vuit per cent. Crec que la xifra s’hi pot acostar", ha avançat Fernando Martínez Maillo, coordinador del PP, a primera hora d’aquest dimarts a TVE.  La dada, confirmada hores després, és raquítica. Fins i tot possiblement vergonyosa si es té en compte que qui es triarà és, ni més ni menys, la persona que ha de dur les regnes de l’organització –i ser el candidat a les pròximes eleccions generals– després del pas enrere de Mariano Rajoy.

Un dels aspirants que dia a dia sembla tenir possibilitats, Pablo Casado, s’ha lamentat sense dissimular. "No aconseguim que ni tan sols els nostres propis militants s’il·lusionin amb els nostres processos interns", ha emfatitzat. També l’exministre José Manuel García Margallo ha considerat el nombre d’inscrits per a la votació "ridículament baix". "Hauria esperat una participació del 80 per cent", ha admès, i ha afegit que la situació del PP és"prou greu" perquè la militància hagués fet, en aquest moment, un pas seriós endavant.

¿Falta de costum?

Notícies relacionades

Un altre dels candidats, José Ramón García-Hernández, ha reclamat que es canviïn les normes d’elecció, encara que hagi començat el procés, per tenir més termini d’inscripció dels militants. A això, Casado, no li sembla malament.  Dolores de Cospedal i Soraya Sáenz de Santamaría (que aquest dimarts ja no va descartar integrar-se en una candidatura amb l’exministra de Defensa si totes dues passen a segona fase) guarden silenci sobre un pírric cens que encara porta el cognom de "provisional", però l’entorn de Cospedal creu que és una xifra suficient i que a hores d’ara no es poden variar les normes. 

Per Maíllo, l’escassíssim nombre d’afiliats disposats a participar en un procés tan important respon, sens dubte, a la falta de costum. És veritat que aquesta serà la primera vegada que hi hagi una convocatòria similar a unes primàries per elegir el president del PP, ja que els anteriors, inclòs Rajoy, van ser imposats a la butaca pelcop de dit  del seu antecessor, encara que després passessin l’examen de posteriors congressos.