AL PARLAMENT

Artadi admet que "no tot es va fer bé" l'1-O

La consellera demana al Govern que deixi de delegar el conflicte en els tribunals

Els grups de l'oposició veuen "desorientació estratègica" en el nou Govern

zentauroepp44006164 la portaveu del govern i consellera de la presid ncia  elsa 180627122912

zentauroepp44006164 la portaveu del govern i consellera de la presid ncia elsa 180627122912 / Nuria Julia

4
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La consellera de Presidència, Elsa Artadi, ha inaugurat aquest dimecres la Comissió de Afers Institucionals en el Parlament amb els seus apunts per encarar la nova legislatura des de la seva Conselleria.

Artadi ha començat el discurs assenyalant que "no serà una legislatura normal" mentre hi hagi presos i fugits, "i no es deixi decidir el poble català". "La lluita contra la repressió també és una lluita de la memòria contra l’oblit", ha assenyalat, i ha retret al Govern de Mariano Rajoy la intervenció de la Generalitat sota el 155, el cessament del Govern i la dissolució de la Cambra catalana: "Han decidit que era molt més important la integritat territorial encara que fos per la força més que la llibertat i la democràcia", ha proclamat, i ha assenyalat que "no és acceptable que l’Estat utilitzi la suspensió de les lleis per assimilar-los al model de societat que defensa. Tampoc que s’utilitzi el TC per frenar el que no pot frenar amb la força dels vots del Parlament".

Coincideix amb Ponsatí

Als que dubten del compromís de JxCat i ERC amb la independènciaJxCatERC, Artadi ha replicat que "el Govern se sent hereu de l’1-O i que defensarà el que representa: els valors que moltes catalanes van defensar pacíficament". "No és una data, és una idea", ha reblat, tot i que ha reconegut "que no tot es va fer bé" i que "en aquest sentit coincideix amb Ponsatí". Ha destacat que "s’han fet passes cap endavant", tot i que l’objectiu "no s’hagi aconseguit".

En aquest sentit, ha demanat unió entre els independentistes i un debat de revisió i autocrítica entre totes les forces sobiranistes, incloses les entitats, per plantejar un full de ruta.

Un dels principals deures que ha posat Artadi al seu departament és revertir els efectes del 155. Un pla de xoc que pretén configurar-se després d’un inventari de l’abast i que serà custodiat per un comissionat liderat per Pau Villòria, present en la compareixença al costat del delegat del Govern a Madrid, Ferran Mascarell

Desorientació en el nou Govern

Des de Ciutadans han retret a Artadi "tenir dualitats" pel seu paper durant el 155, que va enorgullir el llavors Govern del PP, que va arribar a assenyalar que era una bona candidata a la presidència de la Generalitat i, alhora, ser "una espia de Carles Puigdemont en el Govern Torra". Els taronges han criticat que una persona que és membre d’un govern "parli de desobediència" i s’han preguntat com farà complir la legalitat als ciutadans.

Els socialistes han diagnosticat "desorientació estratègica" en el nou Executiu i un "esgotament" en el programa. "Si l’objectiu continua sent l’assoliment de la independència es tracta d’una opció estratègica que en els últims mesos s’ha constatat com a irrealitzable", ha etzibat el diputat Ferran Pedret. La mateixa reflexió ha exposat el líder de Catalunya en Comú – Podem, Xavier Domènech, que ha afirmat que "no sap de què va aquesta legislatura" i ha alertat que "estan acostumant la societat a un doble llenguatge que pot ser molt esgotador".

Per la CUP el seu discurs continua sent "autonomista" perquè segueix sense recuperar les lleis suspeses pel Tribunal Constitucional i pels populars, "seguir instal·lat en una realitat paral·lela". Des d’ERC han insistit a "reconstruir tot el construït, de fer i refer" i JxCat ha demanat de "no posar-se etiquetes" entre els independentistes. "Si fóssim autonomistes tindríem Puigdemont a Palau", ha replicat Artadi.

Món local i polítiques amb visió de gènere

Les relacions amb el món local penjaran aquesta vegada de Presidència, abans es vehiculaven amb Governació, i buscarà el reforçament del Consell de Govern Local (interlocutor amb la Generalitat) i la Comissió de Govern Local de Catalunya. En aquest mateix apartat ha inclòs l’exigència al Govern de Pedro Sánchez perquè derogui la llei que limita l’autonomia local (LRSAL), que va ser criticada pels socialistes des de l’oposició durant les legislatures del PP.

La consellera ha anunciat també un nou pla d’inversions locals que s’haurà de desenvolupar coordinadament amb les diputacions i els consells comarcals. Així mateix, ha assegurat que desplegarà la llei que reconeix l’Aran com una "realitat nacional" dins de Catalunya.

Notícies relacionades

Artadi ha explicat amb especial èmfasi els seus plans per erradicar la violència masclista. Ha assenyalat que la vonselleria assumirà el redactat en el Pla Estratègic de Polítiques d’Igualtat de Gènere (2018-2021), que ja s’ha posat en marxa des del’Institut Català de les Dones.

Sobre els mitjans de comunicació públics, Artadi n’ha defensat la "pluralitat" esmentant diferents estàndards i ha assenyalat que hi ha una "campanya d’intoxicació" amb un "relat interessat" sobre aquests basats en la "mala fe de voler manipular". "TV-3 no és una televisió antropològica i Catalunya Ràdio no és una ràdio minoritària, ha asseverat, i ha assegurat que configuraran el Pacte Nacional de l’Audiovisual i un nou contracte programa per resoldre el deute per la polèmica de l’IVA.