DECLARACIÓ DAVANT DEL SUPREM

Forn al·lega davant de Llarena que va agrair el suport rebut amb la seva carta als CDR

La instrucció de la causa, pendent dels testimonis sol·licitats per les defenses i les taxacions demanades per la fiscalia

Els testimonis proposats per la defensa admeten que la Generalitat va contractar amb ells campanyes de publicitat

zentauroepp43984922 imatge de la furgoneta que trasllada forn a l interior del s180626192625

zentauroepp43984922 imatge de la furgoneta que trasllada forn a l interior del s180626192625 / Tania Tapia

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

L’exconseller d’Interior Joaquim Forn ha tornat a demanar la seva llibertat al jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, instructor de la causa per rebel·lió, malversació i desobediència oberta contra els líders del procés. En la seva compareixença ha argumentat que la carta que va escriure a la presó juntament amb l’exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras obeïa a la seva intenció d’agrair el suport rebut i no a recolzar elsComitès de Defensa de la República (CDR). 

A diferència de la seva compareixença anterior, en la qual la fiscalia, per mandat del fiscal general, es va mostrar a favor de la seva llibertat, en aquesta ocasió tant el ministeri públic com Vox han defensat que ha de seguir pres per les altes penes previstes per als delictes pels quals ha sigut processat i la proximitat del judici, previst per a aquesta tardor. No obstant, aquesta data podria variar perquè el magistrat encara s’ha de pronunciar sobre els nombrosos testimonis sol·licitats per les defenses i el testimoni de diligències que volen que es demani al Jutjat Número 13 de Barcelona i a altres jutjats amb diligències obertes, per exemple, en relació amb l’actuació dels mossos. A més, encara està pendent la taxació del que costaria llogar les escoles i altres locals públics que es van utilitzar l’1-O, prova sol·licitada per la fiscalia i l’advocacia de l’Estat.

El jutge Llarena va basar la decisió de mantenir a presó Forn, on és des del 2 de novembre passat, en què el processat va expressar en una missiva, llegida el 2 de maig en un acte públic celebrat a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, el seu suport als CDR, fet que demostra, segons el parer del magistrat, que persisteix el risc de reiteració delictiva.

Forn, que ha comparegut davant de Llarena poc menys d’una hora, ha mantingut que l’únic que intentava expressar en aquesta carta és el seu agraïment al suport de la gent per la seva situació processal. A la carta tant Junqueras com Forn incitaven a "resistir i mantenir-se ferms" i, a més, proclamaven que "un país viu no es resigna, ni cedeix a la repressió ni a l’amenaça".

Dret de crèdit

La declaració de Forn, que s’ha produït a petició pròpia per rebatre a Llarena els arguments que justifiquen la seva presó preventiva, ha precedit la de sis testimonis sol·licitats per les defenses de Junqueras i de l’exconseller Raül Romeva. Es tractava dels periodistes Xavi Xirgo Teixidor (director d’'El Punt-Avui') i Núria Llorach (vicepresidenta en funcions de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals), així com de responsables d’empreses de publicitat (Olga Solanas, de Focus Media, i Fernando Boloix, de Carat Espanya) i d’Unipost (Jaime Planas i Francisco Fuentes). 

Notícies relacionades

Tots ells ja havien declarat al Jutjat d’Instrucció número 13 de Barcelona en relació amb les campanyes de publicitat encarregades per la Generalitat, i el seu testimoni és discutit per determinar quan es va cometre el delicte de malversació. Segons les defenses, només s’entén comès quan es produeix el pagament, però les acusacions afirmen que és quan es genera el crèdit, és a dir, es presta el servei que genera un dret de crèdit per part de l’administració. Els testimonis van assegurar que no havien cobrat pels seus treballs, però sí que havien acordat amb la Generalitat un pressupost.