JUDICI A L'AUDIÈNCIA DE BARCELONA

Els acusats de l'escarni a Montoro denuncien que els van intentar atropellar

Els imputats neguen que colpegessin el cotxe del llavors ministre i posen de manifest la falta d'efectius policials

La fiscalia reclama per a un dels investigats un total de vuit anys de presó i per a uns altres cinc, quatre anys de presó

Manifestants llancen objectes i donen cops amb un pal al cotxe oficial de Montoro. / YOUTUBE

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat / Barcelona

Els acusats de participar en un escarni el 21 de maig del 2014 a Vilanova i la Geltrú al llavors ministre d’Economia, Cristóbal Montoro, i la senadora del PP, Alicia Sánchez Camacho, han culpat aquest dilluns els Mossos d’Esquadra de no prendre les mesures necessàries per evitar que el vehicle en què viatjava els dirigents conservadors s’abalancés sobre ells. “Em vaig haver d’apartar perquè no m’atropellés”, ha assegurat un dels sis imputats en el judici que s’ha celebrat a l’Audiència de Barcelona contra ells. Tots ells han negat haver colpejat el cotxe dels dirigents populars.

La fiscalia sol·licita per a un dels acusats vuit anys de presó pels delictes de desordres públics i dos d’atemptat a l’autoritat i per a uns altres cinc, quatre anys de presó pels mateixos delictes. A la banqueta s’han assegut tres persones més a qui només implica en els aldarulls l’acusació particular que representa un policia local ferit. La justícia juvenil va condemnar en el seu dia un menor per aquests mateixos fets.

Les accions van tenir lloc a Vilanova després d’un acte de campanya del PP amb motiu de les eleccions europees en el qual van intervenir Montoro i Sánchez Camacho, entre altres càrrecs i militants d’aquest partit. La fiscalia afirma que els acusats formaven part d’un “grup organitzat” d’unes 50 persones que tenien com a objectiu frustrar la celebració del míting i “acovardir” els que hi participaven “com a acte de protesta contra les polítiques impulsades pel Govern” del PP. Abans i durant l’acte, els manifestants van proferir insults, com “estafadors, feixistes” o “assassins, terroristes”. Els vehicles dels dirigents van ser rebuts amb llançaments d’objectes. Després, els manifestants, "executant un pla preconcebut", van moure uns testos del carrer per obligar els cotxes de les autoritats a sortir per un sol lloc. 

Insults i llançament d’ampolles

Una vegada acabat l’acte, un grup de 50 persones van impedir durant uns 10 minuts la sortida del vehicle en què viatjaven Montoro i Sánchez Camacho i van proferir de nou insults. “Malgrat el cordó policial”, segons l’acusació pública, els manifestants van colpejar el cotxe i van forcejar amb els agents per apropar-s’hi. També li van tirar ampolles i pedres, de manera que “van alterar la pau pública” i van posar “en risc” els ocupants del turisme.

Notícies relacionades

Els acusats han assegurat aquest dilluns en el judici que la concentració va ser pacífica i que va ser convocada per protestar per les mesures “antisocials” del PP. Tots ells s’han mostrat en contra de l’ús de la violència i han negat rotundament haver insultat o haver colpejat el cotxe o els agents. A l’imputat a qui es reclamen vuit anys de presó se li atribueix haver arremès contra el vehicle i haver pegat amb un pal a l’estómac a un mosso, una qüestió que ha negat.

Els investigats han posat de manifest la falta d’efectius policials i que el cotxe on viatjava el ministre va sortir per un carrer de vianants i es va abalançar contra ells, amb el risc que això va suposar. "No hi havia un cordó policial definit", han incidit. Les imatges seran clau per poder discernir si els acusats van participar o no en els incidents.  "El cotxe es va tirar contra els manifestants", han explicat els imputats, que, alhora, han desmentit que estiguessin organitzats.